Bana Tibor képvisel
2012. július 12. írta: kameszka01

Bana Tibor képvisel

206141_3787372176891_450249301_n.jpg

Bana Tibor

 

Bana Tibor a mai napon az alábbi írásbeli kérdést juttatta el az Emberi Erőforrás Minisztériumához:

Tisztelt Miniszter Úr!

A megyei önkormányzatok feladatellátását érintő, 2011. évi T/4659. számú, A megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló hatályos törvény bevezetője szerint az Országgyűlés a törvényt többek között a közszolgáltatásokat maradéktalanul biztosító Jó Állam kialakítása, valamint a területi és helyi közigazgatási rendszer alacsony hatékonyságának orvoslása és struktúrájának átláthatóbbá tétele érdekében
alkotta. A megyei konszolidációs törvény 9. § 2. bekezdésének értelmében az átvett intézményekkel összefüggő intézmény-fenntartási feladatokat a megyei intézményfenntartó központok látják el.

A konszolidációs törvény hatályba lépése előtt a megyei önkormányzatok a kötelező és zavartalan feladatellátásához szükséges források és normatívák hiánya miatt a legtöbb intézményben létszámleépítésekkel és a heti munkaórák minimalizálásával csökkentették a kiadásokat. Ennek köszönhetően a megyei intézményfenntartó központok által működtetett intézményekben dolgozó emberek rendkívül kiszolgáltatott és megalázó körülmények között látják el feladataikat. Konkrét példát említve: a kőszegi Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben a gyermekfelügyelők és a technikai személyzet tagjainak 40 órás munkahetét 30, illetve 35 órásra módosították. Az intézmény egyes dolgozóinak nettó bére 60 ezer forint környékén mozog. A nyugdíj előtt álló alkalmazottak helyzete a csökkentett óraszámoknak köszönhetően kilátástalan. A kiszámíthatatlanság miatt feleslegesnek érzik a hosszú távú tervezést.

Ennek ellenére az Önök működési nehézségeket jól ismerő minisztériuma a költségvetési törvénytervezetben nem tudott érdemi forrásokat átcsoportosítatni a megyei intézményfenntartó központok számára, így az intézmények működése jelen finanszírozási rendszer mellett továbbra sem kielégítő, a dolgozók jövőképe elkeserítő.

Mindezek alapján kérdezem, hogy milyen jövőre számíthatnak a megyei intézményfenntartó központok által működtetett intézmények, a konkrét példánál maradva pedig azt is, hogy mikor tudnak újra heti 40 órában dolgozni a kőszegi Dr. Nagy László EGYMI dolgozói?


Várom megtisztelő válaszát!


Budapest, 2012. július 11.

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr174650760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.