Megszűnik a szülészet Körmenden
2012. július 14. írta: kameszka01

Megszűnik a szülészet Körmenden

szuletes.jpg

Hamarosan csak múlt időben beszélhetünk a körmendi kórház szülészeti osztályáról. Az európai átlaghoz képest katasztrofális népesedési mutatókkal rendelkező magyar nemzet újabb maflást kapott a Nemzeti Együttműködés Kormányától. Vas megye aprófalvas településszerkezetére tekintettel érdemes egy kicsit tovább rágódnunk ezen a témán, mielőtt simán lenyeljük.

Tegyük fel, hogy a Vas megyei Felsőszölnökön családalapításhoz szottyan kedve egy fiatal párnak. Miután a gyermekáldás előtti kilenc hónapot problémamentesen átvészelik, a szülés akár maga lehet a pokol. Életet adni egy babának természet adta csodálatos esemény, ám sajnos ez nem minden esetben zajlik komplikációmentesen. Az Őrség egyes településeiről körülbelül 40-50 perc alatt érkezik a mentőautó Szombathelyre. A szóban forgó, a szlovén Rábavidéken található faluból – májustól – több mint egy óra az út a legközelebbi szülészetig. Amennyiben a mentőautó helyszínre érkezésének idejét is hozzáadjuk az „utazáshoz”, akkor közel másfél órába telik, hogy a várandós kismama nagyobb biztonságban érezhesse magát, mint egy száguldó eset-rohamkocsiban. A XXI. századi, őrségi vagy szlovén rábavidéki családoknak a mentőautó hívásától kezdve nincs más feladatuk, mint buzgón imádkozni azért, hogy orvosi szempontból semmilyen komplikáció ne lépjen fel a másfél órás út alatt.

Egyelőre nehéz lenne megjósolni, hogy befolyásolhatja-e a Vas megyeiek gyermekvállalási kedvét a körmendi szülészet bezárása. Az viszont nyilvánvaló, hogy a jelenlegi kormány magasról tesz a vidéken élő magyar emberekre. A magyar vidék tudatos elsorvasztása, az elmúlt húsz évben bekövetkezett falurombolás sokba kerülhet még unokáinknak.

 

Rába Kálmán

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr494656831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.