Beszéljünk nyíltan a méltatlanul eltitkolt magyar írókról és költőkről!
2012. július 31. írta: kameszka01

Beszéljünk nyíltan a méltatlanul eltitkolt magyar írókról és költőkről!

29027_tormay_cecile.jpg

Tormay Cécile

 

Rendhagyó irodalmi sorozat szervezésébe kezd a Vas megyei Jobbik Ifjúsági Tagozata. Takács Adrián Vas megyei ifjúsági szervező és Lőrincz Lejla a csepregi Jobbik Ifjúsági Tagozatának alelnökének kezdeményezésére, az elkövetkező hónapokban hétről-hétre egy – egy felvilágosításnak szánt cikkekkel, előadásokkal fogunk jelentkezni, ezzel is ráirányítva a figyelmet a valóságra, azokra az  írókra és költőkre, akik nemzetközileg elismertek voltak, sőt 1948-ig a tananyag részeként oktatták őket az iskolákban. A magyar irodalom tankönyvekből, illetve tanításból tudatosan kihagyták mindazokat az igen jelentős írókat, költőket, akiknek életműve nem volt alkalmas arra, hogy a meghirdetett kommunista ideológia, valamint osztályharc eszközévé váljanak. Sajnos, ez ma sem látszik változni….

Herczeg Ferenc, Tormay Cécile, Sinka István, Szabó Dezső, Reményik Sándor, Dsida Jenő, Áprily Lajos, Wass Albert, Nyírő József, Gyóni Géza, Ignácz Rózsa. Néhány név, melyekről nem csak a maguk korában beszélhetünk a nagyszerűség, a kiemelkedőség és a csodálat fátyla alatt, de a mai napig az irodalom egének tündöklő csillagai, ám nem csak hogy nagy részüket a fiatalok nem olvassák, sok esetben még csak nem is hallottak róluk. Ezeket az embereket, akiket 50 éven át megpróbáltak elhallgatatni, cenzúrázni már éltükben, most holtukban is ezt próbálja meg a jelenlegi vezetés is.

Hogy miért?

Olyan stílusban, olyan témákban és olyan nyíltan írtak, hogy bár ők a leghíresebb magyar alkotók, a múltat elodázni szándékozó „nagyok” szemében a „leghírhedtebb” titulus birtokosai. Ha ezeket a művészi tehetségeket - akiket még a Nemzeti Alaptantervben sem vesznek számon, hogy elkerüljék az oktatásban való szerepeltetésüket - a mai magyar társadalom végre elkezdené olvasni, több ezer embernek nyílna fel a szeme és már korán sem lehetne elhitetni velük azt a sok maszlagot, melyek az elferdített történelem jelenlegi mozgatórugói, sőt alapjaiban változna meg az emberek ítélőképessége.

Hegedűs Loránt szavaival zárva: „A történelem lehet valakivel rövidtávon igazságtalan, hosszú távon mindig igazságot szolgáltat Neki!”  - mi pedig abban szeretnénk e kezdeményezés által szerepet vállalni, hogy az igazságszolgáltatás mihamarabb megvalósulhasson!

 

Vas megyei Jobbik Ifjúsági Tagozata

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr404689660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.