Ostromnapok kipipálva
2012. augusztus 13. írta: kameszka01

Ostromnapok kipipálva

Kőszegi-Ostromnapok-430x258.jpg

a török roham

Jó rendezvénynek nem kell komoly cégér, különösebb reklám nélkül is megteltek Kőszeg utcái az ötödik kőszegi ostromnapokon. Igazi fesztivál hangulat, teltházas vendéglők és színes programok tarkították az idei eseményt is.

A délelőtti felvonulás hozta a korábbi évek színvonalát, az utcákat elfoglalták a kor jelentős figurái: a hős kőszegi várvédők és a Bécs irányába vonuló Oszmán Birodalom katonái. A vásári forgatag egy kicsivel talán gyengébbre sikerült, de ezt inkább írjuk a pénztelenség és nem a kínálat rovására.

Este hat órakor kezdődött a várostrom, melynek fényét kissé beárnyékolta az új, belépődíjas rendszer. Talán ennek is köszönhető, hogy az ostrom időpontjában sokkal többen múlatták idejüket a Fő téri placcokon, mint a történelmi játékok helyszínén.  Különösen fájó látvány volt számomra, hogy a nagy eseményen eldördülő első lövések után, a szökőkutaknál csoportosuló többgyermekes kőszegi családok továbbra is mozdulatlanok maradtak.

A rendezvény szervezőinek érdemes lenne megfontolniuk azt a máshol jól működő gyakorlatot, hogy a helybéli lakosokat "előnyben" részesítik hasonló esetekben. Én azt gondolom ilyenkor ki kell szolgálni és nem belépővel sújtani azokat az embereket, akik egész évben vállukon cipelik a város gondját-baját. Tudom a pénz tehet mindenről, azzal is tisztában vagyok mennyibe kerül egy korhű ruha elkészítése, a fegyverekről nem is beszélve. Viszont pestiesen szólva - jelen helyzetben- bátran ki merem jelenteni: tökön szúrnám magamat, ha a fővárosból nem tudnám elhozni a belépők ellenértékét. Természetesen nem pajszerrel és fegyverrel, hanem élve azzal a felhatalmazással, amelyet a népemtől kaptam.

Összességében értékelve újabb kiváló minősítés kerülhet a szereplők, szervezők, közreműködők és a titkos támogatók (sic!) vitrinjébe. Gratulálok!

 

 

Rába Kálmán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr974710169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.