„Kétezer töltényt fognak ellőni a katonák!”- Hadijáték Kőszegen
2012. október 11. írta: kameszka01

„Kétezer töltényt fognak ellőni a katonák!”- Hadijáték Kőszegen

view_attach.php.jpg

a Győri Honvéd Hagyományőrzők Pozsonyban

A Kőszegi Hadijátékot inspiráló II. világháborús harcokról, a rettegők idegeinek borzolásáról, az önkényuralmi jelképek szabad alkalmazásáról és a tíz éve betiltott kiállításról készült filmről beszélgettünk Rába Kálmán szervezővel. Vajon egyben marad a kőszegi vár vasárnap estére?

VasiHazafi.hu: Kőszeg környéke valóban gazdag II. világháborús emlékekben, ha csak a Szálasi bunkerre vagy a Szent Korona őrzési helyére gondolunk, de elsősorban a Jurisits Miklós nevét halhatatlanná tevő várostrom jut eszünkbe. Mi motivált titeket a hadijáték megrendezésében?

Rába Kámán rendező: A városban valóban nem voltak katonai összecsapások, de éppen az általad említett Szálasi-bunkernél 1945-ben komoly tűzharc alakult ki a bolsevikok és a Szegedi Hunyadi Zászlóaljból alakult testőrzászlóalj katonái között. A magyarok mintegy ötszázan védték a bunkert és a kőszegi védőkörletet. A zászlóalj parancsnoka Király Béla volt- módszerváltás után SZDSZ-es politikussá lett -, aki március végén elárulta katonáit, gyakorlatilag a Kőszegi-hegységben található magyar állások helyzetéről szóló teljes dokumentációt átadta a bolsevikoknak. A gaztett után a szovjetek irdatlan erejű tűz alá vették a Kenyérhegyet.

A zászlóalj úgy döntött, hogy az Írottkő alatt megpróbál kitörni a szovjet gyűrűből, mely során ismét megmutatkozott a magyar katonák hősiessége. A kitörési műveletben negyvenkét honvédő katona esett el, valamint legalább százan kerültek fogságba. Az oroszok március 29-én ellenállás nélkül vonulhattak be Kőszegre, ahol több száz asszonyt, köztük gyerekeket erőszakoltak meg. Egyébként döbbenetes, hogy az úgymond nemzeti kormány a megbecstelenített kőszegi nők szenvedéseit semmibe veszi, hiszen a mai napig szovjet emlékmű áll Kőszegen.

A hadijátékok szervezésében leginkább a magyar katonák méltatlanul elhallgatott hősiességének bemutatása motivált. Akik élőben nézik végig a vasárnapi eseményeket megbizonyosodhatnak arról, hogy mit jelentett a világháborúban katonának lenni.

VasiHazafi.hu: A motiváció így teljesen érthető és elfogadható, de ezek után hogyan álltatok neki a szervezésnek? Milyen katonai hagyományőrző egyesületeket kerestetek meg? Egy nem túl kedves ismerősünk megvádolt minket hogy a Waffen SS-t reklámként, olvasottság növelőként használjuk és nem is lesznek német katonák?

Rába Kálmán rendező: Az ihletet a tavaly Sopronhorpácson látott, szintén a Győri Honvéd Hagyományőrző Egyesület által rendezett hadijáték adta. Akkor volt szerencsém a helyszínen végignézni egy elképzelt II. világháborús csatát, amely nekem és családomnak is nagyon tetszett. Az ott szerzett élményeknek köszönhetően gondoltam úgy, hogy Kőszegre is "elhozom" a horpácsi csatazajt. Meggyőződésem, hogy minél több embernek látnia kell az akkori események rekonstrukcióját, akár gyerekek számára is könnyen emészthető, játékos formában.

Érdekes, minden embert a német katonák tartanak lázban. Mivelhogy a világháborúban harcoltak németek, így Kőszegen is lesznek. Négy Waffen SS katona és egy német páncélos borzolja majd a hivatalos rettegők kedélyét vasárnap.

VasiHazafi.hu: Alkalmazzák az ilyen hadijátékokon a BTK. önkényuralmi jelképekre vonatkozó és ezek használatát tiltó §-ait? Lehetséges horogkereszt, vagy dupla S rúna használata?

Rába Kálmán rendező: Egy hatályos törvény szerint, ha önkényuralmi jelképek kulturális vagy oktató céllal kerülnek bemutatásra, akkor abban az esetben nem minősülnek bűncselekménynek. A rendezvényen pedig ebben a formában szerepel majd többek között a dupla S rúna is.

VasiHazafi.hu: Milyen fegyvereket használnak ezek a hagyományőrző csoportok? Milyen pirotechnikai eszközökre számíthatnak a látogatók? Egyben marad a kőszegi vár vasárnap estére?

Rába Kálmán rendező: Gyakorlatilag a II. világháborúban használt minden egyes kézifegyverből lesz a hagyományőrzőknél. Azt tudni kell, hogy ezek a fegyverek éles lőszer kilövésére alkalmatlanok, kizárólag vaktölténnyel használhatók. A vár biztosan a helyén marad, profi csapatról van szó. Nemrégiben az egyesület Pozsony történelmi belvárosában közel egy órás bemutatót tartott úgy, hogy a műemlékek sértetlenek maradtak, nem lesz ez másképp Kőszegen sem. Pirotechnikai eszközök lesznek bőven, beharangozóként annyit árulnék el, hogy kétezer vaktöltényt fognak ellőni a katonák!

VasiHazafi.hu: Milyen nemzetek katonáit láthatjuk majd?

Rába Kálmán rendező: Magyar, német és orosz katonák harcolnak majd a speciális terepen.

VasiHazafi.hu: Ifjabb Tompó László miről tart előadást?

Rába Kálmán rendező: Ifjabb Tompó Lászlóval az előadás témáján kívül nem egyeztettünk a konkrét tartalomról, aki ismeri őt, tudja, hogy velős gondolatokra számíthatunk. A témakörválasztás sem véletlen, hiszen én azt gondolom, a magyar katonák nem azért harcoltak, mert nácik akartak lenni, hanem azért mert egész Európát védték a bolsevikok rémuralma elől.

VasiHazafi.hu: Az AMOSZ - mint a film elkészítésének támogatója - minek a rövidítése?

Rába Kálmán rendező: Az AMOSZ az Amerikai Magyarok Országos Szövetségének a rövidítése. Itt egész egyszerűen arról van szó, hogy az Amerikában élő emigráns magyarok finanszírozták a film költségeit és egyengették a kiadásához szüksége jogi procedúrát. Természetesen Magyarországon nem lett volna olyan kiadó, aki ezt a filmet forgalomba hozta volna.

VasiHazafi.hu: A film valóban feltárja majd a 2003-ban ellehetetlenített kiállítás történetét és a szervezők meghurcolásának okait?

Rába Kálmán rendező: A film gyakorlatilag kronológiai sorrendben eleveníti fel a kiállítás eseményeit. Mindenesetre tíz év távlatából nevetséges és mulatságos az a hisztéria, amelyet a MAZSIHISZ generált a tárlat körül. Én személyesen láttam a sok vitát kiváltó kiállítást és azt kell, hogy mondjam semmi kifogásolni valót nem találtam. Nyilván a szokásos hollywood-i elemek kimaradtak a zsidók meghurcoltatásait objektíven bemutató teremben, de például a kőszegi munkaszolgálatos táborban raboskodó Bács Pál naplójának másolata - amely egy nagyon fontos, és egyedülálló kordokumentum - szintén bemutatásra került.

VasiHazafi.hu: Nem tartasz attól, hogy a rendezvény – bár rossz idő esetén is megtartásra kerül – egyéb okok – pl. fenyegetés – miatt elmarad?

Rába Kálmán rendező: Nem tudok elképzelni olyan fenyegetést, amelynek köszönhetően a rendezvény elmaradna. A magyar történelem bemutatásához mindenkinek joga van, még ha ez egy-két embernek fájdalmat okoz, akkor is. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

 

VasiHazafi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr594833687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.