Waffen-SS egyenruhás katonák Kőszegen- Beszámoló a Kőszegi Hadijátékokról
2012. október 20. írta: kameszka01

Waffen-SS egyenruhás katonák Kőszegen- Beszámoló a Kőszegi Hadijátékokról

47931_425785380803742_551316023_n.jpg

náci katonák Kőszegen

Napsütés és rengeteg néző várta a Kőszegi Hadijátékok kezdetét egy héttel ezelőtt vasárnap. A Győri Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai korhű egyenruhákba öltözve, egy elképzelt háborús ütközet megelevenítését vállalva sorakoztak fel a Jurisics-vár tövében.

A narrátor felvezetője közben a magyar lőállásban egy zsákmányolt szovjet páncéltörő társaságában néhány megfáradt katona pakolgatta a lőszereket rejtő ládákat, miközben egy '38-as gyártmányú Opel Kadett KJ motorhangja törte meg az idilli csendet. A kocsi mögött négy Waffen-SS katona nyargalt, a fékező Opelból német páncélos ugrott elő, majd azonnal az állás parancsnokához szaladt és közölte vele, hogy az oroszok már bekerítették a várost, készüljenek az utolsó, mindent eldöntő csatára. Ezzel a mondatával hivatalosan is kezdetét vette a hadijáték leglátványosabb része, az orosz a magyar és a német katonák közötti tűzpárbaj. A pirotechnikai eszközökkel, és "autósüldözéssel" tarkított csatában mintegy negyvenen vettek részt, köztük -ezúttal magyar és orosz egyenruhába öltözött- Szlovákiából érkezett hagyományőrző katonákkal.

DSCF0560.JPG

akciófilmekbe illő autósüldözés

Végül a bolsevik túlerő legyőzte a hős magyar alakulatot.  Mivel a szovjet diadalt sokan sérelmezték -nekünk nem kenyerünk a történelemhamisítás- lehet, hogy jövőre furcsa pálfordulásnak lehet majd szemtanúja a kitartó közönség.

A csata után a gyereksereg  vidáman gyűjtötte össze a -vaklőszeres- töltényhüvelyeket, miközben a vár tövében többen, a hagyományőrző katonák jobbján állva készítettek értékes portrékat az utókor számára. Az első kőszegi hadijátékot több ezer néző kísérte figyelemmel a helyszínen, reméljük jövőre legalább ugyanennyien látogatnak ki egy újabb, parádés bemutatóra.

DSCF0580.JPGa csata utáni pillanatok

A fegyverropogás után a rendezvény kulturális műsorral folytatódott, ifj. Tompó László tartott teltházas előadást a Brenner János Közösségi Házban. Az 1919-es patkánylázadástól egészen napjainkig szóló történelemóra szinte székhez bilincselte a hallgatóságot. Tompó László több évtizedet átölelő szónoklata kitért többek között a destruktív szabadkőműves mozgalmak nemzetellenes aknamunkájára, valamint bemutatta a magyarországi bolsevik rémuralom féktelen pusztítását is. Az előadást Alföldi Géza: Csak a gyökér kitartson című verse zárta, melynek meghallgatása után szem nem maradt szárazon a teremben.

A napot egy tanulságos kortörténeti dokumentumfilm vetítése zárta. A film a 2003-as, országos hisztériát kiváltó Horthy katonái és Szálasi nyilasai címmel megnyitott kőszegi kiállítás eseményeit tárta a nagyérdemű elé. A filmet a szervezők nem kommentálták, a mozgókép magáért beszélt.

548694_425842600798020_1252569147_n.jpgifj. Tompó László teltházas előadása

A szervezők ezúton köszönik a támogatók önzetlen segítségét!

 

-rk-

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr844860288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.