A statisztika bűvkörében a Vas megyei rendőrség
2013. május 27. írta: kameszka01

A statisztika bűvkörében a Vas megyei rendőrség

statpic1.jpg

Heves szópárbaj alakult ki Rába Kálmán jobbikos, valamint több kormánypárti képviselő között a Vas Megyei Közgyűlés legutóbbi ülésén.

A Vas megyei rendőrkapitány éves beszámolója után - a nemzeti párt képviselőjén kívül - a megyében fokozatosan romló közbiztonság ellenére minden fideszes politikus úgy nyilatkozott, hogy Vas megye továbbra is a béke szigete.

A megyei rendőrkapitány a statisztikai számok bűvöletében tartott tájékoztatása után kijelentette, hogy munkájuk eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy év alatt 14%-kal csökkent a bűncselekmények száma a megyében. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ez jórészt a szabálysértési értékhatár jelentős mértékű emelésének köszönhető.

A beszámoló után Rába Kálmán kijelentette: nem helyénvaló, ha a rendőrség kizárólag a statisztikai ismérvek felsorolásával bizonyítja be a lakosság számára a szubjektív biztonságérzet erős voltát. A képviselő elmondta: olyan érzése van, mintha a rendvédelmi szervek minden áron számadatokat szeretnének produkálni, hogy azonnal százalékokat képezhessenek, miközben elveszik a lényeg maga, a közbiztonság.

A jobbikos politikus szerint a rendőrség bűnmegelőzési munkájából is a statisztikai adatok produkálásának kényszere köszön vissza, hiszen a bűnmegelőzésnek elsősorban nem a lakosság önvédelméről szóló felvilágosítás lenne a közvetett célja, hanem az, hogy magát a bűnelkövetőt visszatartsa attól, hogy elkövesse a bűncselekményt. Rába végül kijelentette: a statisztikai szemléleten alapuló rendőrségi munkának nincs jövője, mert az nem a bűncselekmény-sorozatok megszakítását helyezi a középpontba.

 

-alfahir.hu-rk-

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr95320951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.