Újra bezár a Kőszegi Ruhaipari Zrt., de ha rugalmas lesz a városvezetés, akkor nem végleg
2015. december 07. írta: kameszka01

Újra bezár a Kőszegi Ruhaipari Zrt., de ha rugalmas lesz a városvezetés, akkor nem végleg

 

cicifixio2b7215.jpg

fotó: vaol.hu

 

Huber László kemény belépővel nyitotta meg a novemberi képviselő-testületi ülést: polgármesterünk a napirendi pontok közül rögtön kihúzatta a kőszegi temető ügyét tárgyaló előterjesztést. Nagy kár. Szívesen megkérdeztem volna tőle, hogy visszafizeti-e valaki a város kasszájába azt a 46 millió forintot, melyet az új kőszegi köztemető megvalósít(hat)atlanul kidobott terveire költöttek el 2011-ben.

Napirendi pontok tárgyalása előtt polgármesterünk és az alpolgármester ismertette az elmúlt egy hónap -Kőszeg vonatkozásában is fontosnak ítélt- eseményeit, történéseit.

Kőszegi Ruhaipari Zrt.: Újra Game Over

Ismét bezárja kapuit a korábban „megmentett” kőszegi varroda. Arra viszont továbbra is van esély, hogy nem végleg, hiszen a város és térségének foglakoztatási helyzetéről tartott beszámoló során többek között az is elhangzott, hogy a szombathelyi STYL Fashion Kft újabb munkalehetőségeket teremthet (szoknyavarrás) a kőszegiek számára. A szombathelyi STYL a kőszegi városvezetés segítségét is kérte.

Szó esett még a Vas megyében dolgozó szakmunkások alacsony átlagkeresetéről is. (az átlagkeresetek vonatkozásában Vas megye nyolcadik a megyék rangsorában). A Kormányhivatal munkatársa beszámolójának végén elmondta: a vendéglátás és az építőipar területén komoly munkaerőhiány van Vas megyében.

A színvonalas tájékoztató után jeleztem, jó lenne, ha az elhangzottak az országos bérpolitikában is visszaköszönnének. Hozzátettem: szeretném, ha megyénkre nem földrajzi fekvése, hanem a magas bérek miatt aggatnák a jól hangzó nyugati jelzőt. Básthy Béla válaszként elmondta, a magyar bérek rendben vannak, a kormány folyamatosan emeli azokat. (Ja, most például két százalékponttal.)

Fenntartói megállapodás a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházzal

A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház részletes beszámolóban ismertette munkáját, célkitűzéseit, valamint a helyi kulturális élet fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseiket. A napirendi pont keretében fenntartói megállapodás született a Kőszegi Önkormányzat és a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház között. Erre azért volt szükség, hogy az önálló szakfeladataként ellátott tevékenységhez a továbbiakban is vehessenek igénybe állami támogatásokat.

Jelentés a város környezeti állapotáról

A Városfejlesztési Osztály tájékoztatójából kiderült, hogy a város csapadékvíz elvezető rendszerének egy része elavult, így funkcióját csak részben tölti be. Ennek köszönhetően intenzív esőzések esetén a csatornák telítődnek, a rendszer nem bírja elvezetni a csapadékot. Az Európai Unió 2014-2020–as költségvetési időszakában megjelenő pályázatok közül a kőszegi önkormányzat kiemelt területként kívánja kezelni a csapadékvíz elvezetésre vonatkozó kiírásokat. A város csapadékvíz-elvezető rendszere felülvizsgálatának terveztetése folyamatban van.

A Pogányi út folytatása megvalósításának tanulmányterve

A TESCO Áruház építésével egyidejűleg elkészült a Pogányi út első szakasza, melynek a Rohonci útig tartó folytatását, a Széchenyi 2020 pályázati időszakban a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) keretében nyújtott pályázati forrásból kívánjuk megvalósítani. Nyilván az út megépítéséhez olyan pályázati kiírás szükséges, amely segíti a kitűzött célok elérését.

 

-rk-

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr148146904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BásthyBéla 2015.12.09. 00:16:19

Képviselőtársunk sajnos lassan kényszeres hazudozóvá válik:
1. A Styl Fashion nem fordult a városhoz, hanem munkaerőt toboroz szombathelyi üzemébe. A bizottsági ülésen dr. Mátrai István vetette fel, hogy ha a Styl Fashion-nek munkaerőre van szüksége, kérdezzük meg, hátha esetleg nem csak vinne munkaerőt Szombathelyre, hanem lenne esély ide csábítani egy-egy termelési folyamatot. Innen indult a kapcsolatfelvétel.
2. Ha az én számba hazudik bele Kálmán, akkor még vastagon is szedi (hiába, a gyűlölet nyomatékot kíván...). Valóban elmondtam, hogy meglátásom szerint a Kormány elkötelezett a béremelések ügyében, de soha nem állítottam, hogy "a magyar bérek rendben vannak"!
P.S.: Kérek mindenkit, hogy mindig kezelje fenntartásokkal, ha Rába Kálmán a számba ad valamit, pláne, ha vastagon is szedi!
Köszönettel: Básthy Béla