Szegénység, nyomorúság: 2015-ben óránként 93 ezer forintot keresett Orbán Viktor bizalmasa
2016. február 09. írta: kameszka01

Szegénység, nyomorúság: 2015-ben óránként 93 ezer forintot keresett Orbán Viktor bizalmasa

 

 

meszarosorban162901.jpg

"aranyemberek"

 

Noha Orbán Viktor miniszterelnök elsőként saját honlapján hozta nyilvánosságra vagyonnyilatkozatát, barátja, a felcsúti polgármester a jelek szerint szégyenlősebb. Az ő január 25-én leadott tavalyi vagyonnyilatkozatát a község honlapján nem tették közzé, csak személyesen lehetett megnézni az önkormányzatnál, de fotó vagy másolat itt sem készülhetett róla. Kiderült viszont belőle, hogy mire fordította Mészáros Lőrinc azt a pénzt, ami a feleségével közösen birtokolt sikeres építőipari cég, a Mészáros és Mészáros Kft. tavalyi 1,8 milliárd forintos osztalékából őt illette.

Ebből Mészárost - vagyonnyilatkozata szerint - 817,5 millió forint illette meg. Mivel polgármesteri illetményét már második éve nem veszi fel, ez volt az egyetlen jelentős jövedelme 2015-ben. Bár előző évben több, 1,027 milliárd forint osztalékot tudott kivenni a cégéből, tavaly sem járt azért rosszul: a 817 milliós jövedelem azt jelenti, hogy Mészáros Lőrinc az év minden napján, a nap minden órájában valamivel több mint 93 ezer forintot keresett. Ezt kiegészítette egy kisebb, 5,1 milliós jövedelem, amit a Mészáros és Mészáros Kft. mellett a CLH Kft.-től kapott tanácsadásért.

Azt nem tudni, hogy ez egyszeri vagy havi rendszerességű juttatás volt, mert a vagyonnyilatkozatban mindkét szót aláhúzta. Jövedelméből Mészáros Lőrinc nagyvonalúan kölcsönadott valaki(k)nek 524 millió forintot - derül ki a vagyonnyilatkozatból, amelyben az egy évvel korábbi 0 forint más szerződés alapján fennálló pénzkövetelés jogcím mellett immár egy több mint félmilliárdos összeg szerepel. A kölcsön mellett más is apasztotta a polgármester pénztárcáját, hiszen míg 2014-ben még 620 milliót tartott takarékbetétben, tavaly év végén már csak 69,7 milliót. Ez több mint 550 milliós különbség, aminek csak egy részére található magyarázat a vagyonnyilatkozatban: készpénzben már nem 5, hanem 50 milliót őriz Mészáros Lőrinc. A különbségre magyarázat lehet, hogy a polgármester tavaly vett egy Bombardier motorkerékpárt és egy nyaralót a horvátországi Vir szigetén - utóbbit feleségével fele-fele arányban tulajdonolja.

Vagyonnyilatkozata szerint tavaly megvált a polgármester a településen székelő R-Kord Kft.-ben meglévő 100 százalékos tulajdonrészétől - hogy mennyiért, az nem derül ki. Két új cégrészesedés is feltűnt a vagyonnyilatkozatában: a CLH Kft.-ben 20, míg a CLH Klímaszerviz Kft.-ben 19,99 százalékos részesedést szerzett. A Mészáros és Mészáros Kft.-ben megmaradt az 50, az Aranykorona Zrt.-ben az 53 százaléka. Mészáros tulajdonrésze a nevét viselő autójavító kft.-ben viszont 100-ról 50 százalékra, míg a Búzakalász 66 Kft.-ben 80-ról 75 százalékra csökkent.

A nyaralóvásárláson kívül is jelentősen változott a polgármester ingatlanvagyona: friss vagyonnyilatkozatban már csak 25 vagyonelem szerepel, míg a tavalyiban még 43 volt. Vértesacsán eladott két szántót, illetve erdőt, Felcsúton pedig megvált öt ingatlantól - igaz, a felcsúti halastavát megtartotta. Bicskén 4, Alcsútdobozon pedig 8 ingatlanban meglévő tulajdonrészét adta el.

 

(Origó.hu kuruc.info nyomán)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr958377026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.