Kőszeg városának potentátjai nem képviseltették magukat a Vas megyei gazdasági konferencián
2016. március 07. írta: kameszka01

Kőszeg városának potentátjai nem képviseltették magukat a Vas megyei gazdasági konferencián

 

banatiti.jpg

Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője

fotó: vaol.hu

 

KKVHÁZ Megyék Versenye programot 2011 óta rendezik meg hazánkban. A 2015-ös megmérettetésen minőségi teljesítményének köszönhetően Vas megye csapata szerezte meg az "aranyérmet". A közösségépítő, tudásmegosztó versenysorozatnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium is kiemelt partnere, a legjobban teljesítő csapatot azzal ismerik el, hogy a minisztérium vezető munkatársai egy gazdasági fórumot tartanak a győztes megye székhelyén. A Vas Népe Varga Mihály (nemzetgazdasági miniszter) érkezését is bedobta a köztudatba, aki végül egyéb elfoglaltságra hivatkozva kihagyta a rendezvényt. Az eseményre a Vas Megyei Közgyűlés tanácsnokaként jómagam is meghívót kaptam.

A rangos konferencián megyénk gazdasági életének szinte minden fontos szereplője képviseltette magát, sokan közülük színvonalas standdal készültek, ahol a fórum látogatói számára prezentálhatták munkájukat, fontosabb célkitűzéseiket. A rendezvényen több prominens politikus is megjelent: a Vas megyei országgyűlési képviselők közül Bana Tibor (Jobbik) és Hende Csaba (Fidesz-KDNP) érezte fontosnak a részvételt. Bük, Sárvár, Szentgotthárd és Vasvár polgármesterei szintén ellátogattak a gazdasági fórumra, sajnos Kőszegről érkező, vezető beosztású politikussal nem találkoztam.

A politikai élet és a gazdasági szektor szereplői között zajló konzultáció során leginkább a Vas megyei munkaerőpiac helyzetét, a termelő szektor adminisztrációs terheit, valamint finanszírozási nehézségeit vesézték ki a felszólalók. Elhangzott: Vas megye gazdasága nagyon jól teljesít, ennek köszönhetően rendkívül alacsony a munkanélküliségi ráta. A megjelent cégek képviseletében érkezett vendégek többször utaltak a megyében krónikussá vált munkaerőhiány problémájára, majd arról panaszkodtak, hogy az ország keleti részéből ernyőzött munkavállalók utaztatása és elszállásolása meglehetősen költséges. Szó esett a fejlett nyugati gazdaságokban jól működő duális képzés jelentőségéről, valamint az innovációban és kutatás-fejlesztésben rejlő potenciálról.

Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője is szót kért a kerekasztal-beszélgetés során. A politikus gratulált a vasi KKVHÁZ sikeréhez, majd -miután csak 1 perces hozzászólási lehetőséget kapott- röviden elemezte a megyében tapasztalható munkaerő-piaci folyamatokat. Bana Tibor felszólalásában reményét fejezte ki, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álló forrásokból nem csupán egy szűk kör részesül majd. A jobbikos politikus felhívta a figyelmet arra, hogy sajnos egyes vállalatok a Munka Törvénykönyvét sem tartják be.

A show-t egyébként kétségkívül Bana Tibor lopta el a konferencián. A politikus zárómondatában viccesen közölte a jelenlévőkkel: a mai fiataloknak valószínűleg gázszerelőnek kell menniük, mert az ember úgy gyorsan növelheti bevételeit.

Számomra meglepő, hogy egy olyan szerény gazdasági mutatókkal rendelkező város, mint Kőszeg, nem képviseltette magát vezetői szinten a szóban forgó gazdasági konferencián. Érdekes továbbá, hogy a jelenlévők egy mondat erejéig sem beszéltek a Vas megyében működő cégek arcpirító bérpolitikájáról. Én azt gondolom, kifizetődőbb lenne, ha a keleti országrész munkavállalóinak nyugatra való utaztatásához, illetve elszállásolásához szükséges infrastruktúra kialakításának költségeit a Vas megyei dolgozók bérfejlesztésére fordítanák a munkáltatók. Fontos egy mondat erejéig a duális képzésre is kitérni: Németországban valóban tökéletesen működik a rendszer, hiszen a duális képzésben résztvevő diákok gyakorlatilag fizetést kapnak attól a gyártól, ahova szerződésük köti őket. Ettől a prosperáló rendszertől hazánk még fényévnyi távolságra van, nálunk a profitéhínség és kizsákmányolás áldozataként végkimerültségig robotolnak a munkavállalók, többségük a nyugdíjas éveket sem éli meg.)

 

-rk-

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr648451952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.