Bajban a kőszegi SOS gyermekfalu, jöhet a kiárusítás?
2016. július 27. írta: kameszka01

Bajban a kőszegi SOS gyermekfalu, jöhet a kiárusítás?

 

3724383.jpg

SOS Gyermekfalu Kőszeg

fotó: panoramio.com

 

1990. márciusában írta alá Kőszeg Városának Tanácsa és az SOS Gyermekfalu Magyarországi Egyesülete azt a megállapodást, melyben a város átengedte -Magyar Állam tulajdonában lévő - annak a kőszegi területnek a kezelési jogát, ahol később felépült a 12 lakásos kőszegi Gyermekfalu. Az egyesület feltehetően komoly és hosszú távú együttműködést tervezett városunkkal, hiszen az "ingyenes" területhasználatért cserébe 8 millió (!) forinttal támogatta a Béri Balog Ádám Általános Iskola tornatermének megépítését.

 

02_megallapodas_kezelesi_jog_atadas_19900331-page-001.jpg

 

sos1.jpg

 

sos2.jpg

a 26 évvel (!) ezelőtt aláírt eredeti megállapodás

 

Évente országosan hétezer gyermek kerül átmeneti gondozásba, az SOS Gyermekfalvak nevelőszülő-hálózatán keresztül mintegy 400 gyermeket nevelnek, illetve készítenek fel ideális körülmények között az önálló életvitelre. A nevelőszülők által végzett nagyszerű munka sok esetben azonban kevés ahhoz, hogy a hátrányos helyzetben tengődők új életet kezdhessenek, hiszen ehhez elengedhetetlen a gyermekek számára otthont nyújtó gyermekfalvak zavartalan működésének megőrzése. Sajnos egyre több jel mutat arra, hogy porszem került a gépezetbe, a kőszegi létesítményt is támogató SOS Gyermekfalu Magyarországi Egyesülete gazdaságilag bajba jutott: a pénzforrások folyamatosan apadnak, a külföldiek támogatása 2016-ra elenyésző lett, a magyar állam hozzájárulása pedig alig éri el a működéshez szükséges összegek egyötödét.   

A financiális problémák enyhítésére az SOS Gyermekfalvak Egyesülete egy olyan új működési koncepciót dolgozott ki, melyben hangsúlyos szerepet kap a fenntarthatóság, a családok jövedelemszerző képességének növelése, valamint az integrált nevelési megközelítés. A jövőben vegyes finanszírozású modellt kívánnak létrehozni, melyben az államnak, a céges támogatóknak és a magánadományozóknak is fontos szerepet szánnak az egyesület vezetői.

Milyen változás várható a Kőszegi SOS Gyermekfalu életében? A folytatásból -holnap- kiderül!

 

-rk-

-folyt. köv-

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr818918424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.