A szombathelyi börtönben jártam - jelentem, a nap gond nélkül besütött az ablakon
2018. április 19. írta: kameszka01

A szombathelyi börtönben jártam - jelentem, a nap gond nélkül besütött az ablakon

 

borto_1984_x_1488.jpg

a börtönvárost 6 méteres fal védi

 

Az ország legmodernebb börtönében, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben tartotta kihelyezett bizottsági ülését a megyei közgyűlés Területi Tervezési és Területfejlesztési Bizottsága. A napirendi pontok megtárgyalása után közel egyórás intézetbejárás keretében ismerhettük meg a fogvatartottak élet,- és munkakörülményeit. Az első hallásra kissé bizarrnak tűnő „tanulmányút” rendkívül érdekes és tanulságos volt.

A Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézet gyakorlatilag egy 13 hektáron elterülő modern börtönváros. Az intézményben jelenleg több mint 1400 embert tartanak fogva, akik fegyház, börtön és fogház fokozatú őrzés mellett várják a szabadulás napját. Magas rangú tisztek kíséretével betekinthettünk az egyes cellákba, majd körbejártuk a fogvatartottak munkáltatására felépített csarnokokat is, ahol különböző szakterületeken dolgozhatnak a rabok.

 

bort_600_x_450.jpg

a börtönkápolna oltára

 

A szombathelyi börtönben szabadidejüket is hasznosan tölthetik az elítéltek, a különböző szakköröknek helyet adó épületben is érdekes termek vártak bennünket. A festő, rajz, barkács és kézműves szakkörök keretében készült alkotásokat személyesen is megtekinthettük. „Idegenvezetőink” szerint a közös foglalkozásokon végzett képzőművészeti tevékenységek is a szabadulás utáni reintegrációs program fontos elemei lehetnek. Külön érdekesség, hogy a börtönkápolna falait szintén a rabok által készített festmények és rajzok ékesítik.

 

bor_1984_x_1488.jpg

a keresztút 12 állomásáról készült képeket a rabok készítették

 

-rk-

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr6613849976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.