Én szóltam: Közel 1,5 millió forint mínuszt termelt a temető üzemeltetése Kőszeg városának
2018. augusztus 22. írta: kameszka01

Én szóltam: Közel 1,5 millió forint mínuszt termelt a temető üzemeltetése Kőszeg városának

 

44329709.jpg

kép: mapio.net

 

2017. március 31-én járt le az a Kőszegi Önkormányzat és a Vas Megyei Temetkezési Vállalat között korábban létrejött szerződés, amely a városi temető üzemeltetési kötelezettségéről és a kegyeleti szolgáltatás kizárólagosságáról rendelkezett. A korábbi paktum szerint Kőszegen mindkettő feladatkört a megyei temetkezési vállalat látta el, de miután kiderült, hogy az üzemeltetésnek tetemes költségei vannak, a szombathelyi cég úgy nyilatkozott, Kőszegen csak a profitot termelő kegyeleti szolgáltatást tudják elvégezni zökkenőmentesen. A temetőüzemeltetést végül a kőszegi városgondnokságra „HTK-zták”.

Bevallom őszintén, én már akkor sem értettem, miért kell bevállalni az üzemeltetéssel kapcsolatos költségeket, hiszen egyértelműnek tűnt, hogy a sírhely árbevétele egy feszes és racionális gazdálkodás mellett sem lesz elég az üzemeltetési költségekre. Ennek ellenére a kőszegi képviselő-testület –szavazatom nélkül- megalkotta azt a határozatát, melynek köszönhetően 2017. április 1-étől városunkban a kőszegi városgondnokság végezte a temetőüzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat. A mellékelt videókban is hallható, hogy kézzel-lábbal tiltakoztam a rendelet megalkotása ellen, sajnos, minden szavam falra hányt borsó volt.

 

 

 

2017 márciusában több olyan dokumentumot is kértem bemutatásra, melyek birtokában gazdaságilag valamennyire megalapozott lehetett volna a kőszegi sírkert fenntartásáról szóló határozat megalkotása. Sajnos kérésemnek nem tudtak eleget tenni az akkori ülésen. Elsősorban a várható üzemeltetési költségekről, többek között gazdasági kalkulációt kértem, valamint az üzemeltetéssel kapcsolatban felmerülő, várható költségekről érdeklődtem. Szerettem volna választ kapni arra a kérdésemre is, hogy szükséges-e bármilyen azonnali beruházás az üzemeltetés átvétele után, de hitelt érdemlő reakció egyetlen kérdésemre sem érkezett.

2018 júniusában kézhez kaptuk azt a tájékoztatást, amely a temetőüzemeltetési tevékenységgel összefüggő árbevételekről és kiadásokról tájékoztatta a kőszegi városatyákat. A beszámolóból kiderül, az üzemeltetéssel megbízott Városgondnokság sírhely árbevétele 2 millió 303 ezer forint volt, míg az üzemeltetési költségek 3 millió 714 ezer forint kiadást jelentettek. Száz szónak is egy a vége: a kőszegi temető üzemeltetése közel 1,5 millió forint mínuszt termelt Kőszeg Városának. Minden szerénység nélkül kijelenthetem: én jó előre szóltam. Igaz, számomra ez csak olcsó vigaszt jelent.

 

-rk-

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr7714194641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.