Az idegenforgalmi adó 20%-os emelését tervezi Kőszeg város Önkormányzata
2018. november 22. írta: kameszka01

Az idegenforgalmi adó 20%-os emelését tervezi Kőszeg város Önkormányzata

 

irottko.png

fotó: bonuszbrigad.hu

 

A helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításáról tárgyaltunk a városfejlesztési bizottság legutóbbi ülésén. Az előttünk fekvő előterjesztés első pontja a telekadóra vonatkozó adókedvezmény mértékének növelését, a második az idegenforgalmi adó (IFA) 20%-os emelését javasolta elfogadásra. A telekadó csökkentésével mintegy 4,5 millió forintos bevételkieséssel, míg az idegenforgalmi adó emelésével 3 millió forintos bevétel növekedéssel számol kőszeg városának önkormányzata. Az IFA esetében plusz 3 millió forintos állami támogatást is realizálhat majd a város büdzséje.

Az új önkormányzati rendeletben megállapított 25%-os telekadó csökkentésének köszönhetően a Helyi Építési Szabályzatban (HÉSZ) meghatározott, külterületen fekvő, üdülőterületen fekvő, illetve a belterületen fekvő, köz- vagy magánúton gépjárművel közvetlenül nem megközelíthető telektulajdonosoknak kell kevesebbet fizetniük. A HÉSZ szerint utóbbi kategóriába tartozik, ha a telek megközelítésére szolgáló köz- vagy magánút rendelkezésre áll, de azon az elektromos- és ivóvízvezeték nincs kiépítve.

Az idegenforgalmi adó mértékét a városfejlesztési bizottság a korábban megállapított 380 Ft/éj/fő helyett 450 forintra emelné. Kérdés, a városatyák mit szólnak ehhez a jövő heti testületi ülésen. A 20%-os emelés természetesen nem a szállásadókat terheli, hanem a városunkba érkező vendégek számláját növeli. Az IFA emelésével drágulnak majd a szálláshelyek Kőszegen, amely a jelenlegi kiélezett versenyhelyzetben nem biztos, hogy túl szerencsés húzás a városban tevékenykedő vállalkozások számára.

 

-rk-

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr7214387718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.