Szégyen: Kőszeg, a csökkentett műszaki tartalmú város
2019. január 28. írta: kameszka01

Szégyen: Kőszeg, a csökkentett műszaki tartalmú város

 

piac2.png

a jelenlegi kőszegi piac

 

Kőszeg városa jól profitált az EU-s (brüsszeli) pénzeket „elosztó” Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül kiírt pénzügyi forrásokból. Korábban többször beszámoltam már arról, hogy városunk milyen prioritások mentén, mennyit és mire kíván elkölteni (itt, itt, itt). Az egyik legjobban várt beruházásra, "a Kőszegi Városmajor környezettudatos rehabilitációjára" (Új kőszegi piac) mintegy 300 millió forintot kaptunk Brüsszeltől. Az eredeti pályázati anyagban egy teljesen új, korszerű piactér kialakítása (egykori tűzoltólaktanya előtt), valamint egy 30 férőhelyes parkoló megépítése szerepel (a jelenlegi piactér helyén).

2017. május 2-án vált hivatalossá, hogy az új kőszegi piactér megvalósítása érdekében írt pályázat a nyertesek között szerepel. A jó hírt a szombathelyi Megyeházán jelentette be Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. 2018. március 1-én Kőszeg városának polgármestere (Huber László) a képviselő-testületi ülésen közölte a városatyákkal, hogy városunk számlájára megérkezett az a közel egymilliárd forintnyi brüsszeli támogatás, amelyből 300 millió forintot a kőszegi városmajor rehabilitációjára költhetünk el. Pezsgőpukkanás, vidámság, nevetés, muzsikaszó, Soros elmehet a náthásba, győztünk! Vagy mégsem?

Sajnos, ettől a ponttól kezdve egy egészen más történet veszi kezdetét: a korábban megálmodott új kőszegi piactér ugyan megvalósulhat, de nem úgy, nem annyiért és nem olyan minőségében, ahogy azt sokan elképzeltük. Nézzük meg, mi történt pontosan, hol csúszott bele az a bizonyos porszem a gépezetbe, melynek köszönhetően a tervezetnél olcsóbb technológiai eljárásokkal, egy jóval puritánabb piactér épülhet majd Kőszegen!

A "Kőszegi Városmajor környezettudatos rehabilitációjára" (Új kőszegi piac) íródott pályázat költségvetését 2016-ban, az akkori árakon készítették el a tervezők. 2016-ban még senki nem vette komolyan a magyarországi "építőipari-bumm" azon következményeit, melyeknek köszönhetően aztán jócskán drágultak az építőipari anyagok, valamint  az építőipari kivitelezések és munkálatok költségei. Az építőipar megállíthatatlan szárnyalásának köszönhetően a 2018-as esztendő végére a két évvel korábban tervezett árak legalább a másfélszeresére nőttek. Sajnos, a kőszegi városmajor projekt vonatkozásában sem alakultak jól a dolgok, kiderült, hogy a 2016-ban kalkulált árak és a mostani árak között mintegy 40-50 millió forint a különbség. A szomorú tények birtokában a városvezetésnek egy lehetősége maradt: Kőszegnek elő kell teremtenie a plusz 50 milliós pénzügyi forrást, méghozzá saját költségvetésének terhére, különben bukjuk a projektet. Itt aztán jön a jól megszokott forgatókönyv: Kőszeg városának a többletköltségek finanszírozására nincs egy árva fillérje sem! Ebben a helyzetben nem maradt más lehetősége a kormánypárti vezetésű Kőszegnek, minthogy elrendelje a kőszegi piactér csökkentett műszaki tartalmú költségvetésének megírását! (Ez ám a szégyen, meg a Soros-hajó!)

 

piac3.png

tábla hirdeti a brüsszeli pénzből megvalósuló beruházást

 

Félreértés ne essék, nem akarom a városvezetés nyakába varrni azt a szomorú tényt, hogy az eredetihez képest egy kissé „lebutított” piacterünk lesz. De mégiscsak pofátlan az a hozzáállás, hogy a kőszegi lakosság elől ismét megpróbálják eltitkolni azokat az információkat, amelyek negatívan hatnak hétköznapjaikra. Bezzeg, amikor a térség országgyűlési képviselője (sic!) átadó ünnepségre érkezik városunkba, akkor rögtön hangos lesz a sajtó, ilyenkor meg úgy lapulnak a fideszes potentátok, mint az a bizonyos a fűben. Tudom, hogy az építőipar szárnyalását előidéző döntéseket nem Huber László jegyzi, annak viszont van egy diszkrét bája, hogy Magyarország kormánya úgy hozza meg gazdaságpolitikai intézkedéseit, hogy közben nem lát az orránál tovább. Úgy tűnik, egyelőre nincs B-terv, marad a csökkentett tartalmú kőszegi piac, hacsak a Nemzetgazdasági Minisztérium nem áll végre a sarkára és pótolja ki 50 millió forinttal városunk büdzséjét

 

-rk-

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr6714593798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felső határ nincs 2019.01.30. 07:23:26

Imadom Koszeget, az egyik kedvenc helyem az orszagban

koszeg rulez

Parajpuding 2019.01.30. 08:10:27

Valakik csak megválasztották ezeket a hazug tolvajokat vezetőinknek. Kőszegen, máshol és az egész országban. Szóval lehet eszegetni azt, amit az általában szintén rövidlátó magyar ember megfőzött magának.

citrix 2019.01.30. 10:13:25

Állítsuk meg Brüsszelt, ez a hivatalos pártállami propaganda. Óriásplakátokra (Brüsszel pocskondiázására) százmilliárdokat költ a fidesz ám a zsé csak onnan jön és nem a kínaiaktól vagy putyinisztánból. Mészáros Lölő és a többi stróman egytől egyig uniós pénzből lopta betegre magát, mégis Brüsszel a legfőbb közellenség. Persze Soros is, hiszen Brüsszel az ő kottájából játszik, nyilván... Annyira szép hogy 30 év alatt a gulyáskommunizmusból a nemzeti szocialista pártállamba sikerült fejlődni. Pártállamból a pártállamba.

a szürkebarát ötven árnyalata 2019.01.31. 08:54:23

A fülkeforradalomkor valahogy nem ment a picsogás. Tessék szépen enni!

a szürkebarát ötven árnyalata 2019.01.31. 08:57:47

Ahelyett hogy annak örülnének, hogy pártunk és kormányunk bölcs előrelátásának köszönhetően végre méltón megfizetik az ácsokat (no meg a gázszerelőket), a kufároknak szánt piacon siránkoznak. Méltó ez az új emberhez, a homo fideszikuszhoz?