Kőszeg városa 2019-ben 54 millió forinttal "támogatja" Orbán Viktor stadionépítési hóbortját
2019. március 04. írta: kameszka01

Kőszeg városa 2019-ben 54 millió forinttal "támogatja" Orbán Viktor stadionépítési hóbortját

 

blograut.png

az új Puskás Ferenc Stadion épül, Kőszeg úthálózata viszont pusztul

 

2012-ben úgy döntött az Orbán-kormány, hogy 400 milliárd forráselvonással jutalmazza meg az egyébként is rossz helyzetben lévő önkormányzatokat. Kőszeg sem maradt ki a jóból, 2013-tól tőlünk is elveszik a helyben befizetett gépjárműadó (súlyadó) 60%-át, az illetékbevételeket és a városunkban élők befizetései alapján számított személyi jövedelemadó 8%-át.

Korábban ezek a pénzügyi tételek Kőszeg költségvetésének bevételi oldalát gyarapították, 2013-tól viszont szépen, csendben az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormányhoz vándorol a kőszegiek pénzének nem csekély része. Cserébe az állam átvette az oktatási és egészségügyi feladatokat ellátó (óvodák kivételével) intézményeket. 

Tovább nehezíti az önkormányzatok helyzetét az a tény, hogy megszűntek a célzott (normatív) támogatások, helyettük általános támogatást kapnak az önkormányzatok. Az alacsonyabb adóerősséggel bíró (szegényebb) települések boldogulását tovább rontja, hogy a településfejlesztéssel, hulladékgazdálkodással és útfenntartással kapcsolatos teendőik megvalósításához nem tudnak hozzárendelni plusz költségvetési forrást. Kőszeg politikai vezetőinek vállát is nyomja a város pénztelensége, sorra maradnak el az útfenntartási feladatok. Sajnos városunk úthálózatát egy kis rosszindulattal már a középkorban is szekérútnak nyilvánították volna a kritikusabb lakók.

Kőszeg rossz úthálózata valószínűleg a jövőben sem javul majd érdemben, hiszen a 2019-es kőszegi költségvetésből egyértelműen kiolvasható, hogy a 90 millió forintra tervezett súlyadóból 54 millió forintot ismét elvisz az állam. Magyarra fordítva: egy 10 ezer forintos súlyadót tartalmazó sárga csekk befizetése után hatezer forintot perkálunk Orbán Viktor markába, négyezer forintot pedig a kőszegi utak felújításra.

 

bev.png

forrás: kőszeg városának költségvetése

 

-rk-

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr7314668289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.