Tényleg lehet Kőszegnek új strandfürdője, vagy csak egy politikai blöffel állunk szemben? (1. rész)
2019. július 18. írta: kameszka01

Tényleg lehet Kőszegnek új strandfürdője, vagy csak egy politikai blöffel állunk szemben? (1. rész)

 

strand_3008_x_1986.jpg

a kőszegi strandfürdő, amikor még működött

fotó: Németh Iván

 

A kőszegi strandfürdő ügye olyan, mint a szavatosság nélküli vasárnapi húsleves: néha felmelegítjük, kevergetjük, lapátolunk belőle néhány kanállal, aztán visszatesszük a legfelső polc alig látható hátsó felére. Joggal merül fel a kérdés, ha mindig csak ennyire futja, akkor miért nem öntjük ki a francba ennek a fazéknak a tartalmát, miért kell újra elővenni, ízlelgetni, amikor a végén úgyis a tehetetlenség állapotába zuhanunk vissza. Talán azért, mert a kőszegi strandfürdő megvalósítható, tényleg lehet egy új, modern strandja Kőszegnek? Erre a kérdésre felelőtlenség lenne azonnal igennel válaszolni, két dolgot viszont már most tisztáznunk kell: akarjuk-e egyáltalán a kőszegi strandfürdőt, és ha igen, a lakosság milyen áldozatokat hajlandó meghozni a strandfürdő által biztosított előnyök érdekében.

A kőszegi strandfürdő húsz esztendeje zárt be, nem sokkal azután, hogy városunkban teljesen összeomlott a könnyűipar. Az ágazati válságot Kőszeg is nagyon megszenvedte, szinte garantált volt, hogy a kilencvenes évek végén íródott helyi költségvetések nem a strand megmentésére, hanem leginkább azokra a feladatokra összpontosítanak majd, amelyek a mindennapi működés zavartalan ellátását biztosították. 1999-ben került végleg lakat a kőszegi strand kapujára, hiszen abban az évben a nyári szezon megkezdéséhez szükséges ANTSZ előírások költségeit a város már nem tudta megfinanszírozni. A szezon kezdete előtt víztisztító és vízforgató berendezés beszerzése vált szükségessé, de az akkori több mint 200 millió forintos hiánnyal küszködő kőszegi költségvetés ezt a terhet nem "bírta" el.

Nyilvánvaló, hogy az akkori képviselő-testületnek mérlegelnie kellett, hogy városunk költségvetésének megalkotása során mi legyen az a prioritási sorrend, amely meghatározza a büdzsé keretszámait. Egyértelmű, hogy az orvosi, köztisztasági és közüzemi feladatok ellátásához szükséges pénzügyi források biztosítása sokkal nagyobb előnyt élveztek az egyébként már akkor is korszerűtlen kőszegi strand infrastrukturális és műszaki tartalmának "újítgatásával" szemben. Nem kellett nagy zseninek lenni ahhoz, hogy a városatyák 1999-ben megállapítsák azt a szomorú tényt, hogy a kőszegi strand fölött eljárt az idő, viszont a teljes felújításhoz szükséges pénzügyi forrásokat a helyi költségvetés terhére egyszerűen képtelenség előteremteni. Ezzel nem az akkori vezetőket szeretném felmenteni, hanem azt kívánom elősegíteni hogy végre értelmes konzultációt folytassunk a témával kapcsolatban.

 

folyt. köv.

 

-rk-

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr814969880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.