Rába Kálmán: A több ezresre duzzasztott Gárda időzített bombaként ketyegett a Jobbik mellényzsebében
2019. augusztus 23. írta: kameszka01

Rába Kálmán: A több ezresre duzzasztott Gárda időzített bombaként ketyegett a Jobbik mellényzsebében

 

uj-magyar-garda-vademeles2.jpg

Gárda-avatás a Hősök Terén

 

L.G.: Kíváncsin hallgatom a válaszaidat, de nekem már most van egy kis hiányérzetem. Szándékosan hagytad ki a Magyar Gárdát?

R.K.: Egyáltalán nem állt szándékomban, hogy elhallgassam, hiszen a Jobbik és a Gárda története szorosan összefüggött akkoriban. Jómagam 2007. október 21-én lettem a Magyar Gárda tagja, mivelhogy ezen a napon tettem esküt Budapesten a Hősök Terén. Felemelő érzés volt, mintegy ötezer szimpatizánssal együtt énekeltük a magyar Himnuszt, soha nem felejtem azt a napot. Nagyon sok olyan önzetlen, a hazájáért tenni akaró embert ismertem meg a Gárdának köszönhetően, akikkel valószínűleg soha nem hozott volna össze a sors. Szép volt, jó volt, aztán vége lett.

L.G.: Elismerően beszélsz a Gárdáról, de érzek egy kis csalódottságot a gesztikulálásodból, mi az oka?

R.K.: Nézd, az évek során okosabb és tapasztaltabb lesz az ember, sok mindent másképpen lát, sok olyan dolgot észrevesz, amely fölött az adott pillanatban szemet hunyt. Soha nem tartoztam a Gárda vezetői közé, nem láttam a színfalak mögé, talán ezért is van az, hogy sok mindent a mai napig nem értek. Fogalmam sincs például,  miért voltak a Magyar Gárda megalapítására létrejött egyesületben Fideszhez köthető személyek. Elég, ha Bencsik András (Magyar Demokrata c. hetilap főszerkesztője) nevét mondom, akinek egyébként a felesége tervezte a Gárda oroszlános egyenruháját. Állítólag az öltözék legyártásában is komoly „érdemei” voltak.

L.G.: A ruházatot ingyen kaptátok, ki finanszírozta a költségeket?

R.K.: Örülök, hogy erre rákérdeztél. Még fel sem avattak, már támadt egy kis hiányérzetem. Az egyenruhát megyei bontásban vettük át az avatás előtt, a ruha méreteit hetekkel korábban begyűjtötték tőlünk. Amikor rám került a sor, mintegy 10 ezer forintért rám aggattak egy XL-es mellényt, amely a mellékelt fotón is látszik, hogy nem az én méretem. Miután reklamáltam, közölték velem, hogy ez van. Azt gondolom, ez nem volt korrekt eljárás, főleg úgy, hogy véleményem szerint a ”húdenagyon” nemzeti érzelmű Bencsik András családja  inkább keresett ezen a történeten, minthogy a hazáját szolgálta.

 

68883578_2401437476571846_7645113925150703616_o.jpg

Vona Gáborral, aki napjainkban a Youtube-ellenzék meghatározó alakja

 

L.G.: Sokan nácinak, antiszemitának és rasszistának kiáltották ki a Magyar Gárdát, hogyan érezted ezt belülről?  

R.K.: Nem gondolom, hogy az lett volna, de az tény, hogy a több ezresre duzzasztott Gárda a végén már inkább csak egy politikai innovációnak tűnt, amely időzített bombaként ketyegett a Jobbik mellényzsebében. Gondolj bele, elég egy őrült Gárdista, aki fizikai bántalmazásra szánja el magát bármilyen kisebbség sorai közé tartozó emberrel szemben, a Gárda-mítoszt azonnal dobhattad volna a kukába. Ekkora tömeget már nem lehetett kezelni, minden ember mellé nem állíthatsz egy testőrt.

L.G.: A szombathelyi Fidesz szórólapjában legutóbb azzal vádoltak, hogy antiszemita és rasszista bejegyzéseid voltak a blogodban, ez összefügghet a Gárda-beli múltaddal?

R.K.: Nevetségesnek és szánalmasnak tartom ezeket a vádakat. A blogon valóban többször írtam a helyi romák által elkövetett bűncselekményekről, testi erőszakokról, bolti lopásokról. Ezt azért tettem, mert olyan valós problémákra szerettem volna felhívni a figyelmet, amelyek a kőszegiek szubjektív biztonságérzetét rossz irányba terelték. Gondolhatod, hogy nem személyem találta ki ezeket az eseményeket, az információkat mindig a lakosságtól kaptam, bizonyára sok esetben azért értesítettek, mert zavarta őket a renitens emberek magatartása. Azt elismerem, gondolataimat sok esetben olyan kocsmanyelven vagy szalonképtelen formában fogalmaztam meg, hogy azok okot adhattak akár az általánosításra is. Ezért elnézést kérek. Azt viszont jelzem, személyem soha nem inzultálta a helyi kisebbség tagjait.

L.G.: Polgármesterként meg fogod találni a közös hangot a kőszegi cigánysággal?

R.K.: Azt gondolom, hogy igen. Sőt, kijelentem, komoly reformokat szeretnék véghez vinni a Kőszegi Roma Kisebbségi Önkormányzatban. Szeretnék segítő kezet nyújtani minden tisztességes kőszegi romának, kiemelten kezelve a nagycsaládosok megélhetési problémáit. Ehhez viszont meg kell szüntetni a jelenlegi állapotot, hiszen most egy kőszegi cigány család kezében összpontosulnak a támogatások. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezek a pénzek minden esetben a tisztesség és transzparencia égisze alatt kerülnek felhasználásra. Tudom, hogy a kezdeti nehézségeket nem lehet megspórolni, de eltökélt vagyok, hiszek az értelmes párbeszéd és önzetlen segíteni akarás erejében. Egy valós és eredményes társadalmi kohézió létrehozására fogok törekedni Kőszegen.

 

-folytatás következik-

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr3015020866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.