Polgármesterként a lehető legszélesebb körű konzultációt fogom elindítani a kőszegi strandfürdő ügyében
2019. augusztus 27. írta: kameszka01

Polgármesterként a lehető legszélesebb körű konzultációt fogom elindítani a kőszegi strandfürdő ügyében

 

20798.jpeg

a fotó illusztráció

 

Ahhoz, hogy tiszta képet kapjunk egy új kőszegi termálfürdő nyitásának lehetőségeiről, lépésről lépésre át kell nyálaznunk a megépítéshez és működtetéshez szükséges kritériumokat. Az első és legfontosabb feltétel a víz. Sokan osztják azt a hibás teóriát, hogy Magyarországon bárhol lefúrunk, már jön is a termálvíz. Ez sajnos ebben a formában valótlan állítás, hiszen nem elég vizet találni, annak a víznek megfelelő hőmérsékletűnek is kell lennie ahhoz, hogy ne emelkedjenek az üzemeltetési költségek. Arról nem is beszélve, hogy egy próbafúrás összköltsége meghaladhatja akár a 200 millió forintot is. Tehát rögtön előttünk az első akadály, hiszen ennyi pénz Kőszeg városának költségvetésében nem áll a rendelkezésünkre.

De ne legyünk pesszimisták, tegyük fel, hogy valahonnét pénz áll a házhoz és még ahhoz is van akarat, hogy strandfürdő épüljön Kőszegen. Ebben az esetben legalább további 600 millió forintot kellene összekalapolnunk ahhoz, hogy a termálfürdő nyitásához szükséges infrastruktúra megépüljön. Ez az összeg egy kisebb, de színvonalas és modern strandra már elegendő lenne. A fentebb vázolt ad-hoc költségvetésből kiolvasható, hogy körülbelül 800 millió forintra lenne szüksége a városnak ahhoz, hogy újra nyithasson a kőszegi strand. Ekkora szabadon mozgatható tőkéje a városnak nincs és attól tartok, egy ideig nem is lesz. Egyetlen lehetőség maradt, Magyarország mindenkori kormányának költségvetési fejezetei.

Jogosan merül fel a kérdés, városunk korábbi és jelenlegi vezetői eddig miért nem kilincseltek az illetékes budapesti hivatalokban. Feltehetően azért, mert hallani sem akarnak a kőszegi strandfürdő projektről. Ennek több oka lehet, elősorban az, hogy számukra nem a helyi lakosság igényei az elsődlegesek. Az is biztos, hogy az elmúlt ciklusokban nem készült egyetlen olyan tanulmány sem, amely egy új strandfürdő gazdasági indikátorait (hatásait) vizsgálja a helyben kereskedelmi tevékenységet folytató és adót fizető vállalkozásokra vonatkozóan. Pedig ezzel szintén érdemes komolyan foglalkozni, hiszen a strandfürdő megnyitása emelheti a helyi adóbevételeket, sőt, egy ilyen beruházás akár a működőtőke könnyebb bevonzását is generálhatja. (Gondolok itt a szállodaiparra.)

Mivel Kőszeg egy aranyos és kedves város, játszunk el a gondolattal egy kicsit, hogy egy pályázati kiírásnak köszönhetően (például „Gyógyászati és strandfürdő fejlesztések az alacsony adóerő-képességgel rendelkező történelmi kisvárosokban”) megépül és kinyitja kapuit az új kőszegi strandfürdő. Eben a pillanatban újabb akadályba ütközünk, hiszen már egy kisebb volumenű strand biztos, hogy több millió forintos működési hiányt termelne, ezzel is rontva a törvényekben előírt helyi költségvetés megalkotásának lehetőségeit. Szóval nem vagyunk könnyű helyzetben.

Amit polgármesterjelöltként vállalni tudok, az a következő. Amennyiben megnyerem az októberi önkormányzati választásokat, akkor a helyi lakossággal és vállalkozói réteggel a lehető legszélesebb körű konzultációt fogom elindítani arról, ki milyen áldozatokat hajlandó hozni annak érdekében, hogy Kőszegnek újra legyen egy színvonalas strandfürdője. Ezt a munkát nem tudjuk megspórolni, de végre pontot tehetünk az évek óta kerülgetett kőszegi strand ügyének témakörére. Polgármesterként azt ajánlom, hogy a kőszegi strandról a Kőszegen élők, illetve a városunkban vállalkozásokat működtető személyek fognak dönteni. Ezt komolyan gondolom, ezért fogok dolgozni.

 

-rk-

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr8715027426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.