Elkészült Rába Kálmán {Kőszeg 2019} című polgármesteri programja, hétről hétre szemezgethetünk belőle
2019. augusztus 30. írta: kameszka01

Elkészült Rába Kálmán {Kőszeg 2019} című polgármesteri programja, hétről hétre szemezgethetünk belőle

 

progi_718_x_424.jpg

fotó: Béli Balázs

 

Egyre többen keresik, kérdeznek, érdeklődnek az októberi önkormányzati választásokra íródott polgármesteri programomról. Nagyon helyesnek, tartom, hogy végre Kőszegen is kialakult az a társadalmi réteg, amely igényt tart a helyi közéletben aktív szerepet vállaló személyek szakmai tudásának bemutatására, illetve szakmai alapokon nyugvó célkitűzéseire. A kőszegi polgármesterjelöltek programjait áttanulmányozva bárki felelős döntést tud majd hozni október 13-án arról, hogy a következő öt esztendőben ki irányítsa az erősen romló, elavult infrastruktúrával és sérülékeny vállalkozói szerkezettel rendelkező városunkat.

Ezek a választási programok sok esetben -sajnos- a szakzsargon áldozatává válnak, nehezen érthető kifejezéseket és alkalomadtán olyan szükségtelenül használt mondatrészeket  is tartalmaznak, amelyek még az edzettebb olvasóközönség szürkeállományát is könnyen megtornáztatják. Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy egy közel 12 ezer lelkes város irányításához nem kérhetünk felhatalmazást a régi, de jól bevált „felépítjük, felújítjuk, átadjuk, megnyitjuk, megcsináljuk” - kliséket ismétlő, demagóg városfejlesztési koncepcióra.

Ígérem, a következő hetekben röviden, a laikus emberek számára is könnyen értelmezhető nyelvezetre fordítva fogom ismertetni programomat, a mai, kissé szakmaibb beharangozót viszont nem tudtam megspórolni.

Kőszeg város gazdasági fellendítésére, adóerő-képességének növelésére és a helyben élők komfortérzetének javítására íródott választási programom a vidékfejlesztés öt fontos dimenzióját foglalja magába. A dimenziók fizikai értelemben elkülöníthetők, de az egymásra ható gazdasági, társadalmi és politikai tényezők a dimenziók között szorosan összefüggő folyamatokat, adott esetben pozitív kimenetelű kölcsönhatásokat indukálnak.

Az öt dimenzió alább olvasható, ezek tovább is részletezhetők és külön fejezetet is kapnak a polgármesterjelölti programomban:

  1. humán dimenzió
  2. gazdasági dimenzió
  3. tudomány, technika
  4. erőforrások, környezet
  5. politikai dimenzió

A humán dimenzió magában foglalja a társadalmi struktúra milyenségét, a társadalmi életforma minőségére, valamint az emberi életmotivációra ható elemeket. Ez a dimenzió a város gazdasági teljesítőképességét és a város funkcióinak megtartását segíti elő.

A gazdasági dimenzión belül megjelenik a szolgáltatás és a turizmus is, mint a helyi gazdaságfejlesztésre ható fontos tényező. Bár pirossal nem jelöltem, de nem kívánom kihagyni az "Új gazdaság" és a "Vidéki ipar" fejezetet sem. 

A tudomány és technológia dimenzió célja a városi információs társadalom térnyerésének elősegítése, az új, határtalan mértékű tudományos és technológiai fejlődés vidéki térségekbe történő átültetése.

A vidéki városi élet fontos eleme a környezet, valamint a természeti erőforrások produktív védelme. A hosszú távú és hatékony vidékfejlesztés csak akkor valósulhat meg, ha a vidéki és kisvárosi társadalom megőrzi a biodiverzitást.

A politikai dimenzió a közszféra, a civil szféra és a gazdasági szféra kommunikációs felülete, ahol a konstruktív gondolkodás mentén kijelölhetőek a specifikus célok, az úgynevezett fejlesztési prioritások.

Azt gondolom, hogy Kőszegen a helyi gazdaságfejlesztés hatékonyabbá tételének egyik pillérét jelentik (hármat fogok bemutatni) a szóban forgó vidékfejlesztési dimenziók. Az általam készített ábrán pirossal kiemeltem azokat a területeket, amelyek Kőszeg gazdasági életében hatványozottan fontosak, hiszen rövidtávon csak ezek mentén tudunk elindulni. Ígérem, a következő bejegyzések már nem lesznek olyan szárazok, mint a fentebb olvasott betűhalmaz, a jövőben senki sem fogja úgy érezni, hogy polgármesterjelölti programom tanulmányozása helyett szimplán fűrészpor ropog a foga alatt.

 abra.png

forrás: (Heilig, 2002)

ábra: Rába Kálmán

 

-rk-

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr1015032390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.