Rába Kálmán: Az Orbán-kormány Vas megye teljes vagyonát elkobozta 2012-ben (3. rész)
2019. szeptember 01. írta: kameszka01

Rába Kálmán: Az Orbán-kormány Vas megye teljes vagyonát elkobozta 2012-ben (3. rész)

adat.png

a Büki Gyógyfürdő és Balatonberényi tábor is ment a közösbe

 

L.G.:  A Magyar Gárdából a Vas Megyei Közgyűlésbe vezetett az utad, nem volt ez egy kicsit túl gyors forgatókönyv?

R.K.: A Magyar Gárdába történő belépésem után Kőszegen megalakult a Jobbik, gyakorlatilag ott indult el a politikai pályafutásom. Nem sokkal később, a 2009-es európai parlamenti választásokon a Jobbik kiugró eredményt ért el (14,77%), amely gyakorlatilag megalapozta azt, hogy a párt felkerüljön Magyarország politikai palettájára. Nyilvánvalóvá vált, hogy a 2010-es országgyűlési és önkormányzati választásokon is jó eséllyel pályázunk arra, hogy bekerüljünk a megyei és városi képviselő-testületekbe. A Vas Megyei Közgyűlésbe listáról lehet bejutni, ennek a listának az első helyét kaptam meg 2010-ben. Egyébként a Jobbik-lista első helyéről demokratikus úton, szavazással döntött a Vas Megyei Választmány. Tehát 2010-ben az Jobbik listájának első helyről kerültem a Vas megyei döntéshozók közé.

L.G.: Nagyon kevesen ismerik a megyei közgyűlések munkáját. Mi volt 2010-ben a megyei közgyűlések feladatellátási kötelezettsége, meddig terjedt a megyei közgyűlés hatásköre?

R.K.: Sajnos a napjainkban is regnáló politikai elitnek egyértelmű, hogy az a célja, az emberek egyre kevésbé lássanak a színfalak mögé. Nincs ez máshogyan a megyei közgyűlésekkel kapcsolatban sem.  2010-ben a megyei közgyűléseknek hihetetlen magasan pozicionált feladatai voltak, hogy csak egyet emeljek ki, a Vas Megyei Közgyűlés döntött a Markusovszky Kórház költségvetéséről, valamint annak eszközbeszerzéseiről. Azt is kevesen tudják, hogy a Büki Gyógyfürdő 46.9%-os tulajdonosa volt a megyei közgyűlés, amelynek a működéshez szükséges határozatokat szintén mi hoztuk meg. A Balatonberényi Gyermektábor, a Vas Megyei Temetkezési Vállalat, a Megyei Művelődési és Ifjúsági központ, valamint két nagy értékű Balaton-parti ingatlan is a Vas megyeieké volt, aztán az Orbán-rezsim elkobozta, államosította ezeket a vagyonelemeket.

L.G.: Micsoda? Mi történt pontosan

R.K.: 2012 január 1-jén lépett hatályba a megyei önkormányzatok konszolidációjáról szóló törvény, melynek következtében a Jó Állam kialakítására hivatkozva elvették Vas megye teljes vagyonát és vagyoni értékű jogait. A Rákosi-korszakra emlékeztető padláslesöprés ellen a Jobbik akkori megyei közgyűlési képviselőjeként foggal-körömmel tiltakoztam, a konszolidációs törvény égisze alatt zajló államosítást lassan ható, gyilkos méregnek neveztem. A fideszes képviselők a teljes vagyonelkobzás mellett álltak ki, akkor megfogadtam, hogy a megyei közgyűlésben addig fogok harcolni, amíg nem áll helyre a régi rend.

L.G.: Miért kellett ez a konszolidációs törvény?

R.K.: Nagyon egyszerű a válasz. A megyei közgyűlések kötvényeket bocsátottak ki (ami gyakorlatilag hitelfelvétel) annak érdekében, hogy a megyei intézményi rendszer működtethető legyen. A kötvények svájci frank alapúak voltak, magyarra fordítva, a Vas  megyei közgyűlés teljes gőzzel sodródott a fizetésképtelenség irányába, a Markusovszky Kórház finanszírozása, így az egészségügyi ellátás is könnyen veszélybe kerülhetett volna. Ekkor jött a nagy orbáni ötlet: a magyar állam kifizette a megyei közgyűlés teljes adósságát, cserébe elvitte minden vagyonát. Vas megye esetében a tartozás 5 milliárd forint körüli volt az ingatlanok összesített értéke körülbelül 15 milliárd forint tett ki. Szerinted ez mennyire volt igazságos?

L.G.: Milyen lépéseket tettél az akkori fideszes megyei vezetéssel szemben?

R.K.: Feljelentést tettem ismeretlen tettes ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen. Ugyanis szerintem bűncselekmény gyanúja merült fel a megyei vagyon állami kézbe adása kapcsán. Több olyan törvényt is megneveztem, amelyet megsértett a kormányfő és a közgyűlési elnök között akkoriban létrejött konszolidációs megállapodás. De nem történt semmi, lapítottak, mint az a bizonyos a fűben.

 

-rk-

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr4115035168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.