Kőszegre jól fizető munkahelyek kellenek, a következő öt évben ezért fogok dolgozni
2019. szeptember 13. írta: kameszka01

Kőszegre jól fizető munkahelyek kellenek, a következő öt évben ezért fogok dolgozni

 

kamikacska_eredmeny.jpg

Mögöttem a város, előttem a jövő!

fotó: Bogdán Ferenc

 

Amikor Kőszegen utak vagy épületek azonnali felújítására van szükség, akkor mindig ugyanazt a választ kapjuk: nincs rá pénz. Ennek viszonylag egyszerű oka van. Városunk adóbevétele és állami támogatása éppen annyi összeget tesz ki, mint a város kötelező és önként vállalt feladatainak együttes költsége. Magyarán mondva, szinte mindig üres a város kasszája, legjobb esetben néhány költségvetési tétel tologatható a sorok között. Tehát egyszerű a képlet: Kőszeg bevételeit növelni kell. Igen ám, de ez nem könnyű feladat és nem megy egyik napról a másikra.

Városunkba jelenleg ipart telepíteni jóformán lehetetlen küldetésnek tűnik, mert ez elsősorban nem a városvezetőkön múlik, hanem a cégek úgynevezett telepítési döntéshozóin. Ezeknek a döntéshozóknak egyetlen cél lebeg a szemük előtt, a megbízóik érdekei. A megbízók pedig mindig azt fogják elvárni tőlük, hogy az általuk befektetett pénz a lehető legnagyobb profitot termelje a számukra (profitmaximálás). Egy vállalat úgy tud a leghatékonyabban működni, ha olyan helyen épül fel a termelést folytató gyáregysége, ahol jók a területi adottságok (területi tőke). Ebbe a fogalomtárba tartozik a munkaerőpiac, a közlekedési infrastruktúra, a demográfiai adatok, képzettség, innováció, egyszóval minden olyan mutató, ami garantálja a kiegyensúlyozott termelést.

Kőszeg mutatói  ezen a téren nem muzsikálnak jól, ez a legnagyobb problémánk, ezért nem tolakodnak nálunk a befektetők. Kőszeg új polgármesterének elsősorban az lesz a feladata, hogy ezeket a mutatókat a legjobb helyzetbe hozza, a termeléshez szükséges legjobb feltételeket megteremtse. Ezért hirdetem meg most a programomban Kőszeg infokommunikációs reformját, valamint Szombathely városával, Kőszeghegyaljával és a határmenti osztrák városokkal való szorosabb gazdasági együttműködést.

A következő időszakban az Európai Unió kiemelten támogatja a digitális szektor megerősítését, ezért Kőszegnek ezen a területen is úttörő szerepet kell vállalnia. Kőszeg infokommunikációs reformjától azt várom, hogy az elektronikus gazdaság fellendülése több olyan pozitív folyamatot indít el, amelyből a non-profit és az üzleti szféra is a saját javára tud fordítani. A digitális szektor fejlesztése lerakhatja Kőszegen a XXI. századi, Új Gazdaság alapkövét. Meggyőződésem, hogy Kőszeg versenyképességét egyaránt növelni fogja a gyors információáramlás, a magas hozzáadott értékű termelés, valamint gyermekeink és unokáink felkészítése az új, digitális korra.

Október 13-án azért kérem a bizalmukat és támogatásukat, hogy elkezdhessem megvalósítani Kőszeg hosszú távú gazdaságfejlesztési elképzeléseit!

 

-rk-

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr3515079764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.