Egy választás nem úgy működik, hogy előjössz a víz alól és lobogtatod a papírjaidat, itt csak a produktum számít (5.rész)
2019. október 04. írta: kameszka01

Egy választás nem úgy működik, hogy előjössz a víz alól és lobogtatod a papírjaidat, itt csak a produktum számít (5.rész)

 

kampany.png

a 2014-es országgyűlési választások kampányfotózásán

 

A Jobbikról, a politikáról, személyes ambícióimról és Kőszegről beszélgettünk Lábodi Gáborral, a Jobbik Vas megyei sajtófőnökével. A szokatlanul őszinte és tabudöntögető interjú tíz részben jelenik majd meg a rabakalman.blog.hu-n, kérem, fogadjátok barátsággal!

L.G.: 2010-ben Giczy József kampányfőnökeként dolgoztál az országgyűlési választásokon, 2014-ben már országgyűlési képviselőjelölt voltál. Hogyan értékeled azt az időszakot?

R.K.: 2010-ben a Jobbik kőszegi szervezete úgy döntött, hogy az országgyűlési választásokon Giczy József mérettesse meg magát jelöltként. Akkor egy jóval kisebb választókörzetben kellett dolgozni, Kőszeg még választókerületi központ volt. Jóska ellenfele az a Básthy Tamás lett, akinek a fia most éppen polgármester-aspiránsként indul az önkormányzati választásokon. Élmény volt dolgozni Jóskával, mondom ezt annak ellenére, hogy az akkori kampánystratégiánk és felkészültségünk mai szemmel már igencsak megmosolyogtató.

L.G.: 2014-ben a Vas megyei választmány és a kőszegi szervezet is személyedet támogatta, hogy elindulhass országgyűlési képviselőjelöltként. Mekkora ugrás volt ez a számodra?

R.K.: Nem volt egyszerű az az időszak, a helyi szervezetben éppen az fordult ellenem, akit pajzsra emeltünk, de nem szeretnék most ezzel foglalkozni, nem haragszom senkire, túléltük azt a kis válságot. Végül mindenki beállt mögém, indulhatott a kampány.

L.G.: A Fidesz 2010-ben kétharmadot szerzett, első és legfontosabb feladatuk a választási törvény átalakítása volt. A jelenlegi, finoman szólva igazságtalan rendszerben Kőszeget a Sárvár központú választókerülethez csatolták. Jelentett ez valamilyen nehézséget?

R.K.: Bár a körzet jóval nagyobb lett, de ez komolyabb logisztikai nehézséget nem jelentett. Azt viszont kijelenthetem az a választás életem legnagyobb politikai diskurzusa volt. Nagy lelkesedéssel vetettem bele magamat a kampányba, azt hittem nálam van a bölcsek köve, aztán néhány hét múlva rá kellett jönnöm, a kampányszakemberek tojáshéja nálam is arra a bizonyos helyre tapad. Hamar jött a kijózanodás, a saját bőrömön tapasztalhattam meg, hogy egy kampányt levezényelni nem is olyan egyszerű feladat. Most viszont minden szerénység nélkül ki merem jelenteni, hogy az elmúlt 10 évben a választási kampányok minden csínját-bínját elsajátítottam.

L.G.: Kifejtenéd ezt bővebben? Ezzel azt akarod mondani, hogy ez nemcsak egy hivatás, hanem egyben „szakma” is?

R.K.: A 2014-es országgyűlési választásokon szerzett tapasztalataimat megosztva próbálom Neked elmagyarázni, hogy pontosan mire is gondolok. A Sárvár központú választókörzethez tartozik Celldömölk, Bük, Csepreg, Sárvár, Répcelak és Kőszeg városa is. Arra gondoltam, hogy Kőszegen szinte mindenki ismer, itt élek, itt dolgozom, különösebb hangsúlyt nem kell fektetnem a kampányra. Ezért inkább Sárváron, Répcelakon, Celldömölkön és Csepregen töltöttem el több időt. Ott zajlott a komolyabb politikai kampány.

L.G.: Mi lett az eredménye a munkádnak?

R.K.: Kőszegen csúnya bukás lett a vége. A választókerület egyik leggyengébb eredményét értem el abban a városban, ahol azt hittem, mindenki rám szavaz, a két szép szememért és az élre vasalt gatyámért. Rá kellett jönnöm, hogy egy választást nem lehet csak úgy megnyerni, hogy előjössz a víz alól, mint egy sellő, aztán kéred az emberek bizalmát. Itt bizonyítani kell, itt le kell tenni valamit az asztalra, nem a papírok számítanak, hanem a munka. Ezt egy életre megtanultam, ennek a tudásnak a birtokában 2018-ban megdupláztam a 2014-es eredményeket. Aki ezt az utat nem járja be, soha nem fog választást nyerni Kőszegen, de máshol sem.

 

-folyt. köv.-

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr1615192142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.