Kőszegnek most egy erőskezű, ugyanakkor kompromisszumképes vezetőre van szüksége, a város a 24. órába fordult (8.rész)
2019. október 10. írta: kameszka01

Kőszegnek most egy erőskezű, ugyanakkor kompromisszumképes vezetőre van szüksége, a város a 24. órába fordult (8.rész)

 

28122_img_1349.jpg

az Összefogás Kőszegért Egyesület a kőszegi civil szféra meghatározó résztvevője, a kőszegi közélet megkerülhetetlen szereplője

fotó: ugytudjuk.hu

(balról Rába Kálmán, jobbról Harkai Norbert, az egyesület vezetője)

 

A Jobbikról, a politikáról, személyes ambícióimról és Kőszegről beszélgettünk Lábodi Gáborral, a Jobbik Vas megyei sajtófőnökével. A szokatlanul őszinte és tabudöntögető interjú tíz részben jelenik majd meg a rabakalman.blog.hu-n, kérem, fogadjátok barátsággal!

 

L.G.: Akkor fussunk neki újra, mikor döntöttél úgy, hogy Kőszegen elindulsz polgármesterjelöltként?

R.K.: Ez egy nagyon hosszú történet, kezdjük az elején. 2018 nyarán találkozót kezdeményeztem az Összefogás Kőszegért Egyesület vezetőjével. Arról szerettem volna értekezni vele, hogy ők milyen formában indulnak el Kőszegen a 2019-es önkormányzati választásokon. Nem titkolom, a jó kőszegi országgyűlési választási eredményekkel a zsebemben érkeztem, arra számítottam, hogy ők is látnak ebben valamilyen lehetőséget, személyemet elfogadják és másfél év alatt felépítjük azt a koncepciót, amely a mostani leköszönő városvezetést kibillenti a székéből. Szóval megkérdeztem, hogy tudunk-e bármilyen formában együttműködni, igaz, azt nem mondtam, hogy polgármesterjelölt szeretnék lenni, persze az ő támogatottságukat is magam mögött tudva.

L.G.: Hogyan reagált az egyesület elnöke?

R.K.: Összességében a mai napig nem tudom megfejteni az akkori válasz lényegét. Annyi hangzott el, hogy ők nagyon komoly csapattal indulnak, a kompenzációs listájuk első két helye pedig már elkelt. Az egyesület elnöke azt ajánlotta fel, hogy abban a körzetben ahol én indulok, ott ők nem indítanak jelöltet. Szóval ennyi, semmilyen konkrét megállapodás nem született. Miután hazaértem, egyértelműen arra az álláspontra jutottam, hogy a Jobbik önállóan indul majd el Kőszegen, jómagam polgármesterjelöltként.

L.G.: Akkor gyakorlatilag 2018 nyarán megszületett a döntés a részedről, akkor mi itt a probléma?

R.K.: Igen, egészen 2019. május 26-áig így gondoltam, aztán jöttek az EP-választások, amelyen Orbán Viktor nagyon ügyesen átrendezte Magyarország politikai térképét, pontosan úgy, hogy az számára a legkedvezőbb legyen.

L.G.: Ezt hogyan érted, mivel tudta átrendezni?

R.K.: Egyszerű a válasz: az ATV nevű házi csatornáján keresztül közvetített üzenetekkel. Azt látni kell, hogy Magyarországot jelenleg két szekértáborra, törzsre osztotta fel a Fidesz. Van az Orbán mellett és az Orbán ellen szurkolók tábora. Utóbbi azt gondolja, hogy Magyarország egyetlen hiteles ellenzéki televíziós csatornája az ATV, pedig ez nem így van. Az ATV ugyanaz, mint a közszolgálati csatorna, csak ellenzéki köntösbe van csomagolva. Az EP-kampány során az ATV-ben non-stop a DK-t és a Momentumot építették, ahogy teszik azt most is. Azt sugallta minden egyes műsor, hogy itt két alternatíva létezik a Fidesszel szemben, Gyurcsány és a Momentum. Így jutottunk el az EP-választások végeredményéhez, ahol a Jobbik pozíciója meggyengült, nekem pedig újra át kellett értékelnem mindent. Egészen pontosan azt, hogyan és milyen színekben induljak el az októberi önkormányzati választásokon.

L.G.: Végül mi lett a döntésed?

R.K.: Maradt minden a régiben, azt gondoltam, ha meg kell halni a politikai sakktáblán, akkor tegyem azt emelt fővel, jobbikosként, hiszen ennek a pártnak köszönhetek mindent. Ezt a tervemet elküldtem az Összefogás Egyesület egyik meghatározó alakjának is, aki jelezte, hogy megért, de üljünk le beszélgetni, mielőtt véglegessé válik a szándékom. Többször találkoztam az Összefogás Kőszegért Egyesület vezetőivel, szívesen fogadtak, korrekt módon zajlottak a tárgyalások. Én jeleztem, hogy szeretnék továbbra is politizálni (annak minden egzisztenciális előnyével és hátrányával), bejutni a kőszegi képviselő-testületbe és a megyei közgyűlésbe egyaránt. Erre kínálták fel számomra a listájuk második helyét, ami azt gondolom, egy nagyon tisztességes ajánlat volt.

L.G.: Akkor mi itt a probléma, miért nem lett együttműködés a történetből?

R.K.: Azért ugrottam ki az összefogásból, mert a polgármesterjelölt személyében egy olyan alternatívát választottak, amely az egyesület számára lehet, hogy megfelelő, de véleményem szerint a városnak nem. Én nem tudok egy olyan személy mögé beállni, akinek nem látom a szemében az őszinteséget, akinek véleményem szerint nem őszinték a szándékai. Igaz, ez az én szubjektív véleményem, ezzel nem kell mindenkinek egyetértenie. Lehet ezért szeretni és lehet utálni, én mindig őszinte voltam azokhoz, akik bíznak bennem, nincs ez másképpen most sem. De ne rohanjunk ennyire előre, mert ez a sztori vége, menjünk vissza júliusba.

L.G.: Menjünk.

R.K.: Többször rákérdeztem az egyeztetések során, hogy az egyesületnek ki lesz a polgármesterjelöltje. Először egy volt élsportolót emlegettek, később olyan álláspont is elhangzott, hogy ők akkor sem dőlnek a kardjukba, ha nem lesz polgármesterjelöltjük. Végül az élsportoló valamiért kiesett a pikszisből, hogy pontosan miért, arra már nem emlékszem. Annyit azért elárulok, az ő személyével kapcsolatban is szkeptikus voltam, hiszen egy karaktert 30 nap alatt nem lehet felépíteni és győzelemre vezetni. Ezerszer elmondtam már, úgy nem tudsz választásokat nyerni, hogy nem uralod a választói attitűdöket befolyásoló összes tényezőt. Aki mást állít, nem őszinte. Aki ezen a téren nem profi, az hogyan irányítana profin egy várost? Egy város irányítása során az ember több ezer konfliktusba ütközik, keménynek kell lenni, mint a gránit, itt érzelmeknek nincs helye. Kőszegnek most egy erőskezű, ugyanakkor kompromisszumképes vezetőre van szüksége, a város a 24. órába fordult.

 

-folyt. köv.-

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr7215215730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.