Az önkormányzati választásokra kialakult kőszegi helyzet egy nagy mese egy annál is nagyobb habbal (9. rész)
2019. október 11. írta: kameszka01

Az önkormányzati választásokra kialakult kőszegi helyzet egy nagy mese egy annál is nagyobb habbal (9. rész)

 

tukor_optimized.png

néha azért is bele kell néznünk a tükörbe, hogy eldöntsük, a visszanéző arccal tudunk-e még azonosulni

(fotó: Bogdán Ferenc)

 

A Jobbikról, a politikáról, személyes ambícióimról és Kőszegről beszélgettünk Lábodi Gáborral, a Jobbik Vas megyei sajtófőnökével. A szokatlanul őszinte és tabudöntögető interjú tíz részben jelenik majd meg a rabakalman.blog.hu-n, kérem, fogadjátok barátsággal!

 

L.G.: Tehát, akkor tárgyaltál az Összefogás Kőszegért Egyesülettel, ez  egyértelműen kiolvasható a szavaidból, sőt, egy nyilatkozatot is kiadtatok arról, hogy Gyurcsánytól a Jobbikig, minden párt az Összefogás Kőszegért Egyesület programját támogatja. Mikor került porszem a gépezetbe?

R.K.: Amikor azt láttam, hogy életképtelenné válik az egész koncepció. Básthy Béla már leházalta a fél várost, a templomi misék után hollywood-i mosollyal az arcán integet a hívőknek, miközben mi a választások előtt még mindig azon agyaltunk, hogy ki legyen a polgármesterjelölt. A volt élsportoló neve kiesett, hiszen az egyesület támogatását elvárta volna, de külön csapat szervezésébe kezdett, legalábbis erről szóltak a pletykák. Nonszensz, hogy eminens kisgyerekként ott ültem a megbeszéléseken, miközben megkerülhetetlen kőszegi közéleti szereplőként az egyesületen kívül senki sem keresett meg az önkormányzati választásokkal kapcsolatban.

L.G.: Erre az abszurd helyzetre mit léptél?

R.K.: Július 15-én felsétáltam a Kálváriára és bejelentettem, hogy elindulok polgármesterjelöltként a kőszegi önkormányzati választásokon.

L.G.: Ennél egyszerűbb helyzetet nem is generálhattál volna az Összefogás Kőszegért Egyesület számára, gyakorlatilag egy jól felépített politikust támogathattak volna a személyedben polgármesterjelöltként. Vagy?

R.K.: Sajnos nem, mert az egyesület vezetője egyszerűen nem tudja elfogadni személyemet, de az is lehet, hogy valakik a háttérből nem engedték azt, hogy az egyesület a személyemet támogassa. Már július végéhez értünk, amikor a z Összefogás Kőszegért Egyesület vezetője még mindig castingolta a lehetséges jelölteket, pontosabban mondva, egy hölgyet. Az interneten egyébként akkoriban megjelent egy komment, amelyben az összefogás polgármesterjelöltjéről érdeklőknek az írta az egyesület Facobook-profilja nevében valaki, hogy számukra Rába Kálmán nem alternatíva, nekik kormányközeli polgármester kell. Később a szóban forgó hölgy elő is állt indulási szándékával, igaz, úgy tűnik, az egyesület még mindig csak hallgatólagosan támogatja.

L.G.: Na, ez egyre érdekesebb, kormányközeli jelölt, Gyurcsány és az orbánizmus ellen harcot hirdető Momentum támogatásával, ki érti ezt?

R.K.: Nézd, sokszor elvesztettem már a fonalat, hidd el. Számomra viszont nem az volt az elsődleges cél, hogy polgármesterjelölt legyek, hanem az, hogy ez a város elinduljon a fejlődés útján. Ezt el is mondtam az egyesület vezetőjének: képviselőnek készültem Kőszegen és a megyei közgyűlésben, ezt a célt tűztem ki. Később jeleztem az egyesület egyik meghatározó alakjának, elfogadom, hogy a „semmiből” előbukkant ez a hölgy, de azt vegyék figyelembe ők is, hogy a politikában általában úgy születnek a kompromisszumok, hogy a tárgyaló felek egy asztalhoz ülnek. Rába Kálmánt ennek ellenére még mindig senki sem kereste, pedig a választásokig már csak két és fél hónap volt. Persze a pletykák rögtön elindultak, sokan azt terjesztették, hogy majd visszalépek a hölgy javára a kampányfinisben. Aztán rájöttek, hogy még a színfalak mögött sem leszek a bábuja senkinek sem, mert Kőszeg nem egy nagy cirkuszi sátor.

L.G.: Akkor egyáltalán nem is találkoztál azzal a hölggyel?

R.K.: De, találkoztunk, augusztus 5-én, ha jól emlékszem. Az megvan, hogy két hónappal a választások előtt még brainstormingolni jártunk, igaz? Szerinted ez mennyire amatőr? Szerintem nagyon.

L.G.: Mi volt a megbeszélésen?

R.K.: A legapróbb részletekbe nem szeretnék belemenni. Három (!) órát tárgyaltunk, a hölgy rendkívül intelligens és megnyerő személyiség, pozitív csalódás volt a számomra. Amikor viszont elmondta, hogyan képzeli megnyerni a választásokat, akkor arra a megállapításra jutottam, hogy ez az egész történet egy nagy mese, egy még annál is nagyobb habbal.

L.G.: Ezt hogyan érted, elárulnál többet is a megbeszélésről?

R.K.: Nézd, én Kőszegen fogom leélni az életemet, az már szinte biztos, nekem itt az emberek szemébe kell néznem minden egyes nap, ezért a megbeszélés további részleteiről nem szeretnék más információt nyilvánosságra hozni. Lehet, hogy egyszer elmondom, hogy a háttérből kik mozgatták, mozgatják a szálakat, talán. Arra viszont minden kőszegit megkérek, hogy a következő két napban üljön le családtagjaival, a barátaival, a rokonaival és kezdjen el egy kicsit is gondolkodni. Mindenki gondolja át, hogy a jelenleg kialakult abszurd helyzet kinek az érdekeit szolgálja. Gondolja át mindenki, ki volt az a személy, aki először bejelentette (Rába Kálmán), hogy Básthy Béla kihívója lesz. Gondoljon bele mindenki, hogy a harmadikként elinduló jelölt miért nem tartotta fontosnak, hogy indulási szándékának bejelentése előtt először egyeztessen azzal a személlyel (Rába Kálmánnal), aki egyébként már ezerrel kampányolt a Facebookon és a városban. A kérdésekre meglesznek a válaszok, szinte biztos vagyok benne.

Jelen pillanatban csak én tudom legyőzni Básthy Bélát, ez 110 százalék. Egyébként a hölgy is komoly ellenfele lehetett volna, de csak akkor, ha tavaly nyáron előáll a szándékával, elkezdi felépíteni a karakterét és bekapcsolódik a kőszegi közélet vérkeringésébe. Viszont van egy bökkenő: ebben az esetben úgy rúgták volna ki köztisztviselői állásából, mint ahogy most itt ülünk egymással szemben. Ez a rohadt nagy igazság, ezért papolom folyamatosan, hogy ne csapjuk be a kőszegieket, városunk nem lehet a játékszere egyetlen embernek sem, én ezt hívom a KŐSZEGI MINIMUMNAK!

 

-folyt.köv.-

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr3015217940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.