Egy fontos kérdés még megválaszolatlan: Vajon ki lesz Kőszeg alpolgármestere?
2019. október 27. írta: kameszka01

Egy fontos kérdés még megválaszolatlan: Vajon ki lesz Kőszeg alpolgármestere?

 

bastyabela.png

Vajon ki ülhet öt évig Básthy Béla jobbján? Holnap kiderül!

 

Október 13-án, Kőszegen is lezajlott az önkormányzati választás, az eredményt tudjuk, a számokat ismerjük. Bár sokan bíztak a csodában, a meglepetés elmaradt, győzött a Fidesz-KDNP támogatásával induló Básthy Béla. Második helyen személyem, harmadik helyen pedig a NER-rel szemben bátran harcoló (sic!) kormánytisztviselő (hölgy) végzett. A választás egyetlen "kellemes", de nem várt fordulata, hogy a három cikluson át polgármesterként tevékenykedő Huber László simán kikapott a körzetében és listáról sem jutott be a kőszegi képviselőtestületbe.

Leginkább azért lehet szaftos ez a téma, mert szinte mindenki biztosra vette, hogy Básthy Béla annak ellenére számít Huber Lászlóra alpolgármesterként, hogy kettejük között finoman szólva nincs meg a kellő összhang. Persze Básthy akár mentőövet is dobhat Hubernek, hiszen az Mötv. lehetőséget ad arra, hogy Huber személyében külsős alpolgármestert emeljenek be a kőszegi képviselőtestületbe, de véleményem szerint ezt nem meri meglépni. Ennek két oka is van. Egyrészt rögtön a ciklus elején komoly támadási felületet adna ellenlábasainak, másrészt elérkezett a legegyszerűbb módja annak, hogy végleg megszabaduljon pártbéli riválisától.

Amennyiben most kellene véleményt mondanom arról, hogy ki lesz Kőszeg városának újdonsült alpolgármestere holnap, akkor az előzetesen kiküldött napirendi pontok böngészése után arra tippelek, három név lapul a kalapban. Könnyen előfordulhat, hogy a rendszerváltás után először, női alpolgármestere lesz Kőszegnek. De nem kizárt, hogy a suhanó pályáról Sas Norbert, esetleg Kiss Péter lesz a befutó. Az alpolgármester-aspiránsok körét leginkább az a hét elején kiküldött szervezeti- és működési szabályzat módosítást elővetítő előterjesztés szűkítette le, amelyben meglepő módon Kőszeg városának társadalmi megbízatású alpolgármestert szeretne kinevezni Básthy Béla. Ennek azért lehet jelentősége, mert a társadalmi megbízatású alpolgármester összeférhetetlenségi szabályait a hatályos törvény egy kicsit rugalmasabban kezeli.

Az Mötv. szerint a főállású alpolgármester egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat, de nem lehet gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja sem. Magyarra fordítva, az a személy, akit felkértek az alpolgármesteri pozíció betöltésére, nagyon szeretné megtartani jelenlegi munkaviszonyát vagy gazdasági tevékenységét, ezért csak társadalmi megbízatásban vállalta el ezt az egyébként nemes feladatot. Az alpolgármester személyét Básthy Béla fogja előterjeszteni, a képviselőtestület pedig (feltehetően) megszavazni.

A társadalmi megbízatás nem jelenti azt, hogy az alpolgármester nem kap semmilyen javadalmazást, hiszen az Mötv. szerint a társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíját a főállású polgármester tiszteletdíjának 70-90%-a közötti összegben „kell” megállapítani. Igaz, a társadalmi megbízatású alpolgármester a tiszteletdíjáról vagy annak egy részéről írásban bármikor lemondhat. Egyszóval: érdekes lesz a holnapi alakuló ülés, amely 16 órakor kezdődik a Jurisics-vár Lovagtermében.

 

-rk-

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr1015267364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.