Ismét igazam lett: Mégsem veszi fel az 55 millió forintos hitelt Kőszeg városa
2020. január 31. írta: kameszka01

Ismét igazam lett: Mégsem veszi fel az 55 millió forintos hitelt Kőszeg városa

 

blogra_4.png

az új polgármester szerint most nem jó ötlet a hitelfelvétel

 

 

2019 decemberében ismét tárgyalta a kőszegi képviselő-testület azt a korábbi, áprilisi ülésén elfogadott határozati javaslatát, amelyben az akkori fideszes többség úgy döntött, hogy az Egészségháztól délre lévő fejlesztési területet közművesíti. A fejlesztéssel kapcsolatos költségek fedezetére a (már leköszönt) képviselő-testület 55.000.000.- Ft hitelfelvételi szándékot is elfogadott (2019. április 25.). A hitelből történő közművesítéstől azt remélte Huber László, hogy az építési telkek könnyebben és drágában lesznek értékesíthetők.

Egyébként nem lett volna ördögtől való ez a kezdeményezés, de Huber elfelejtette, hogy a hasonló beruházásokat általában önerőből végzik el az önkormányzatok, így nem vállalnak semmilyen kockázatot. A hitel veszélyes játék, főleg egy olyan város számára, mint Kőszeg, ahol minden egyes fillérnek megvan a helye.

A 2019 áprilisában benyújtott előterjesztést Plech Tibor, Tóth Gábor és személyem nem támogatta. Akkor úgy nyilatkoztunk: a kiszámíthatatlan ingatlanpiaci folyamatok, valamint a kereslet várható beszűkülése nem szavatolják az eredeti célkitűzések megvalósulását. A hasonló beruházásoknál többször tapasztaltuk már, hogy zavaró körülményként megjelentek az előre nem tervezett költségek, arról már ne is beszéljünk, hogy Kőszegen furcsamód szinte minden vagyonhasznosítás nyomott áron valósult meg.

2019 decemberében aztán kiderült, ismét igazam lett, de megközelíthetjük a témakört úgyis, hogy Básthy Béla belátta, elődje tévedett. A hitelfelvétellel kapcsolatban a tavalyi év utolsó ülésére már olyan előterjesztés került az asztalra, melyben nem javasolják a hitel felvételét. Az írásos anyagban úgy fogalmaztak: az 55 millió forintos hitelösszeg várhatóan nem elegendő a tervezési, engedélyezési és építési költségek teljes fedezésére. A 2020. évre prognosztizált áremelkedés alapján további 20 millió forintos saját erő szükséges. Bingó, igazam lett! Még el sem kezdődtek a munkálatok, már 20 millióval emelkedtek a költségek.

A testületi ülésen jeleztem Básthy Bélának, örülök annak a ténynek, hogy fél év elegendő volt arra, hogy korábbi tévedését elismerje. A polgármester értette az iróniát, válaszként hasonló köntösbe bújtatva közölte: ő is fogékony a tanulási folyamatokra. (Respekt!)

 

-rk-

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr8215448748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.