Az Orbán-kormány "lekaszabolta" Kőszeg városának ingatag lábakon álló költségvetését
2020. május 04. írta: kameszka01

Az Orbán-kormány "lekaszabolta" Kőszeg városának ingatag lábakon álló költségvetését

 

blogiorbi.png

ez nem volt egy szép húzás miniszterelnök úr!

 

2020 április első hetében jelentette be az Orbán-kormány, hogy az új koronavírus-járvány okozta válsághelyzet hatékony kezelése érdekében különadót vet ki a bankokra, a multinacionális cégekre és megfelezi a pártok támogatását. Majd hidegzuhanyként jött a hír, Orbánék egyfajta bónuszként lekaszabolják az önkormányzatok költségvetését is. A magyar kormány a koronavírus-válság által előidézett negatív gazdasági folyamatok kezelésére egy olyan unortodox programot húzott elő a fiók mélyéről, amely első hallásra akár szimpatikusnak is tűnhet egy laikusan gondolkodó ember számára. Aztán az apró betűs rész elolvasása után jön a kijózanodás pillanata és szembesülhetünk ennek a velejéig korrupt rendszernek az újabb aljas és sportszerűtlen politikai húzásával, amelyet most éppen válságmenedzser feliratú köntösbe csomagoltak be a magyar emberek számára.

Mert ugye vannak a gonosz bankok, amelyeket most jól megadóztat Orbán Viktor. Aztán kiderül, ez a különadó annyira nem is adó, inkább egy "kamatmentes kölcsön" a magyar államnak, amelyet Varga Mihály állítása szerint később a bankok -öt év alatt- leírhatnak majd az adójukból. A multik árpolitikáját jól ismerjük, mindennapi bevásárlásaink során, a saját bőrünkön is tapasztaljuk. Élek a gyanúperrel, hogy a multinacionális cégek már most beépítették az áraikba Orbán különadóját, tehát ezt is velünk fizettetik meg az önjelölt válságmenedzserek. A legnagyobb vesztesek egyértelműen újra azok az önkormányzatok lettek, amelyek most a frontvonalban harcolnak: óvják a lakosságot és küzdenek a vírus ellen. A települések áldozatos munkáját a magyar kormány a segítség és köszönet helyett egy kicsinyes politikai bosszúval hálálja meg, lefejik az önkormányzatok bevételeinek azt a hányadát, amelyet jobb esetben a védekezésre és a lakosság biztonságának növelésére fordíthatnának.

Nyilván egyszerűbb lenne csupán az ellenzéki vezetésű önkormányzatokba belerúgni, de az már egy olyan égbekiáltóan unfair cselekedet, amelytől akár a regnáló hatalom támogatóinak szeme is tágabbra nyílna. Tehát nincs mese, járt a pénzügyi nyakleves és kisemmizés az övéinek is. Most legalább a párt családtagjai is szembesülhettek a kurvától lapostetűt kapó kamionos történetével: „nix ugribugri, áber lánzam spacíren”. Ergó: Nem pofáztok, dolgoztok! Azon már meg sem lepődtem, hogy a hosszú nyelvű fideszes polgármester, Karsay László (Budafok-Tétény) szerint ezek a pénzügyi elvonások egy jól felkészült városvezető számára nem jelenthetnek különösebb problémát. (Azért válaszként megmutattam volna neki Básthy Béla fejét, amint a golyós számológépen a piros „gyöngyöket” húzogatva próbálja újraértelmezni Kőszeg városának mínuszos költségvetését.)

Kőszeget különösen hátrányosan érintik a fentről érkező, pénzelvonásokra vonatkozó politikai ukázok. A súlyadó elvonása mintegy 40 millió forintot tesz ki, a vendéglátó üzletekre kiszabott kedvezmények közel 7 millió forint (közterület-használati díj elengedése) mínuszt eredményeznek a város büdzséjében. A parkolásból származó  bevételek elmaradása  körülbelül 6 millió forintos rést ütnek a város egyébként is feszes költségvetésén. Persze azt értem, hogy a vendéglátásból élő vállalkozásokat most minden erővel segíteni kell, de könyörgöm, ezeket az összegeket át kellett volna vállalnia az államnak, nem pedig a kényelmes budapesti bőrfotelekből egy tollvonással elvenni az önkormányzatoktól. A parkolás szintén ebbe a költségvetési kategóriába tartozik, az pedig az év vicce, hogy az Orbán-kormány a kőszegiek által befizetett súlyadó 60 %-a mellett most elviszi még a maradék 40%-ot is.

Évek óta hallgatjuk a propagandát: Magyarország jobban teljesít, rekord nagyságú GDP-növekedés, csökkennek az adók, nőnek a bérek, éppenhogy csak nincs kolbászból fonva a kerítés. Erre jön a járvány és úgy megkopasztják Kőszeg városát, hogy legfeljebb egy jóságos tündér tudja megmondani, miből lesz a városnak pénze a költségvetési hiány pótlására. Beszédes, hogy a Fidesz-KDNP alkotta kormány továbbra sem a saját propaganda célokra elkülönített kiadásait csonkítja meg, hanem a szegény városok polgáraitól veszi el az utolsó filléreket. Erre mondja büszkén a kocsmában támaszkodó bölcsek vezére: az Orbán-kormány ismét nem a saját micsodájával veri a csalánt. Igazán nemes cselekedet a részükről. 

 

-rk-

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr4715660346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.