Az Orbán-kormány megszorításainak és az elmaradó bevételeknek köszönhetően 238 milliós átcsoportosítás Kőszegen
2020. május 24. írta: kameszka01

Az Orbán-kormány megszorításainak és az elmaradó bevételeknek köszönhetően 238 milliós átcsoportosítás Kőszegen

 

kameszblogonkori.png

azonnali segítséget a kőszegi önkormányzatnak!

 

 

Néhány hete írtam egy bejegyzést arról, hogy az Orbán-kormány a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben szemrebbenés nélkül megcsapolja a frontvonalban harcoló önkormányzatok kasszáját. Nem is lenne ezzel semmi probléma, ha nem azt hallanánk úton-útfélen, hogy a jól teljesítő magyar gazdaságot epekedve figyelő nyugat-európaiak mind bekaphatják. A híradásokban Magyarország a tudós-tanító szerepében tetszeleg, a hanyatló nyugatnak nincs más feladata, mint példát venni a visegrádi országok szekeret húzó, magyar, nyolclábú paripáról. Bizony, ne keseregjetek, mert megmondták: senki nincs egyedül ebben az országban, pénz is van dögivel, csak nem látjuk!

Amennyiben valós tartalommal bír a "Magyarország jobban teljesít!" fideszes szlogen, akkor a csuda sem érti, az Orbán-kormánynak miért kellett páros lábbal beleszállnia a magyar önkormányzatokba, miért kellett Kőszeg Város Önkormányzatának bevételeit megdézsmálnia. Minden esztendőben komoly fejtörést okoz a pénzügyi rések betömése a városi költségvetésben, erre jönnek az orbáni elvonások, amelyek így különösen érzékenyen érintik városunkat. Kőszeg rendre feszes költségvetéssel gazdálkodik, az elmaradó bevételek és a kollektív felelősségvállalás jogcímén elvont pénzösszegek most akkora lyukat ütöttek a kőszegi büdzsé falán, hogy még a város zökkenőmentes működése is veszélybe került.

"Szerencsére" az élet nem áll meg: Básthy Béla, a párt eminens házmestereként teljesítette a kormány elvárásait, egyszerűen visszanyeste azokat a kiadásokat, amelyek egyébként egy normálisan működő városban ahhoz szükségesek, hogy minden flottul és olajozottan haladjon. Mert hát mikor spóroljanak az önkormányzatok, ha nem most, amikor szinte mindegyiknek kilóg a gatyájából a töke. Hiába, ilyen az amikor nem vagy egyedül, hanem ott áll mögötted a teljes állampárt. Felemelő érzés lehet, ha az embernek ilyen politikus társai vannak.

A rendelkezésemre álló dokumentumok szerint Básthy Bélának 238 millió forintot kellett átcsoportosítani a költségvetésben ahhoz, hogy a kötelező feladatok ellátása biztosított legyen városunkban. Akár vállon is veregethetnénk polgármesterünket, hiszen ez a pénzügyi manőver már önmagában is nagy teljesítmény, de jól tudjuk, hogy ezek a megszorítások nemcsak a járvány miatt elmaradt bevételeknek, hanem az Orbán-kormány álságos és szánalmas intézkedéseinek is köszönhetőek. Mert ugye, lehet hozni az önkormányzatok számára megszorító intézkedéseket a Karmelita kolostorból, csak azokat az elvonásokat központi forrásból pótolni kellene, nemde?  Ahogy azt a hanyatló nyugaton is teszik. Szépen, csendben.

Nézzük meg röviden, hogy polgármesterünknek milyen pénzügyi tételeket kellett átcsoportosítania és lássuk azt is, hogy ebből mit érezhetünk majd akár a saját bőrünkön is.

A városi intézmények üres álláshelyeire tervezett bérek és járulékok kikerültek a költségvetésből.

A nyugdíjba vonuló munkavállalók felmentési és szabadság idejére nem vehetnek fel alkalmazottat az intézmények, az ezekre tervezett összegek és járulékai kikerültek a költségvetésekből

A rendezvények tervezett kiadásai és bevételei kikerültek a költségvetésekből október 31-ig. (Ezek szerint nem lesz Ostromnap, elmarad a Szüreti Fesztivál és az Orsolya-napi vásár is.)

5 millió forinttal csökkent a Natúrpark támogatása.

A Városüzemeltető Kft. 2020. évi költségvetése felülvizsgálatra került és a 35.773.360.- Ft kiadásra tervezett összeg kivételére került sor a vírushelyzet miatti intézkedések miatt. (Indok: játszóterek lezárva, utak karbantartása csak a minimálisan szükséges esetekben. AZ UTAK KARBANTARTÁSA NEM SZÜKSÉGES!)

A vírushelyzet időszakában kikapcsolják Kőszeg Város nevezetes épületeinek díszvilágításait. (Ez ám a brandépítés, felsőfokon!)

A város díszvilágításának karbantartása felfüggesztésre került. (Minek is az!)

Ideiglenesen kikapcsolták a belvárosi wifi hálózatot.

Az Államtól átvett ingatlanok karbantartására tervezett kiadások kikerültek a költségvetésből

Az Önkormányzat által a Civil szervezetek részére nyújtott támogatások is felülvizsgálatra kerültek, azon szervezetek, akik nem tartanak fenn Önkormányzati tulajdonú ingatlant a támogatás teljes összegben kikerül a költségvetésből. (Nesze neked civil szféra!)

Itt tartunk most, még szerencse, hogy nem vagyunk egyedül és dübörög a gazdaság. Talán Budapesten is jól kellett volna szavazni és akkor nem szenvedne a vidék. Persze, átélt már a magyar ember néhány diktatúrát, ismerjük a kollektív bűnösség fogalmát is, de nem szeretjük. Nagyon nem. Én azt gondolom, egy országot a világjárvány idején nem így kell vezetni. Kőszeg ennél többet érdemel. Ez a fideszes mentalitás egy pitiáner és kicsinyes politikai bosszúra hajaz, a gond csak annyi, hogy ennek mi is jócskán iszunk a poshadt levéből.

(A költségvetési tételek felsorolásánál Kőszeg Város Önkormányzata által készített dokumentumot használtam fel.)

-rk-

A bejegyzés trackback címe:

https://rabakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr1515715180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.